Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

Πώς η Κασσιανή έσωσε μια εφημερίδα!

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ «ΗΞΕΡΕ ΤΗΝ ΙΝΤΡΙΓΚΑ» ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 

Βρισκόμαστε παραμονές του Πάσχα του 1905 στην Αθήνα. Δύο εφημερίδες συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στην κυκλοφορία. Είναι το «Εμπρός» και το «Σκριπ». Μικρή πόλη η πρωτεύουσα, ακόμα και μερικά φύλλα έπαιζαν ρόλο στην επιβίωση κάποιας εφημερίδας.
Ο «Χρόνος» ήταν σχετικά νέα. Είχε εκδοθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 1903,

αλλά δεν είχε καταφέρει να καταγράψει υψηλές κυκλοφορίες. Ο εκδότης και διευθυντής της Κωστής Χαιρόπουλος έβλεπε το ταμείο άδειο και το μέλλον ήταν αβέβαιο.
Την εποχή εκείνη οι εφημερίδες δεν προσέφεραν μόνο ειδήσεις, αλλά και αναγνώσματα σε συνέχειες. Ήταν τα καθημερινά… σίριαλ της εποχής. Συνήθως τα έγραφαν δημοσιογράφοι. Αρχισυντάκτης στο «Χρόνο» ήταν ο Αριστείδης Κυριακός ο οποίος είχε στο ενεργητικό του δύο επιτυχίες: Το «Ίρμα η τσιγγάνα» και «Ρίτα η διαβόλισσα». Και τα δύο είχαν να κάνουν με έρωτες ανεκπλήρωτους, γεμάτους δυσκολίες που έβρισκαν ανταπόκριση στις γυναικείες καρδιές.

Χαιρόπουλος και Κυριακός αναζητούσαν στον ίδιο καμβά ένα νέο ανάγνωσμα που θα τους έδινε τα πολυπόθητα φύλλα και θα «χάριζαν» ανάσα στην εφημερίδα. Ο Κυριακός σκέφτηκε την «Κασσιανή».

-Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται, ας παρουσιάσουμε τη βιογραφία της, φέρεται να είπε στον Χαιρόπουλο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη σειρά που θα ολοκληρωνόταν, εάν είχε επιτυχία, λίγο μετά το Πάσχα.

Σεμνά και ταπεινά ξεκίνησε την… καριέρα της στο φύλλο της Πέμπτης 31 Μαρτίου 1905. Τα ιστορικά στοιχεία για τη ζωή της είναι ελάχιστα και μπλέκουν με το θρύλο αφού οι πρώτες πηγές βρίσκονται ένα αιώνα αργότερα. Ο Αριστείδης Κυριακός είχε ταλέντο στο γράψιμο, ήξερε την ίντριγκα και το βασικότερο, μπορούσε να κόβει το κείμενο στο πιο ενδιαφέρον σημείο. Από κάτω έμπαινε η λέξη «ακολουθεί». Έδινε ραντεβού για την επόμενη μέρα…

Ενώ, λοιπόν, ο βίος της Κασσιανής ξεκίνησε σεμνά, γρήγορα το δελτίο άρχισε να παίρνει την… ανηφόρα. Ο «Χρόνος» πλέον ανταγωνιζόταν ευθέως τόσο το «Εμπρός», όσο και το «Σκριπ». Το Πάσχα πέρασε, ήρθε καλοκαίρι, φθινόπωρο, αλλά η Κασσιανή ήταν εκεί. Άρχιζε στην πρώτη σελίδα και συνεχιζόταν στις επόμενες. Καθημερινά! Ο συγγραφέας άφηνε τη φαντασία του ελεύθερη {…}

**Είναι απόσπασμα από θέμα του μπλογκ Πασατέμπος (pasatempo.wordpress.com) του Άγγελου Μενδρινού. Έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, για τον θρίαμβο αλλά και τα δεινά του συγγραφέα τής «Κασσιανής», του Αριστείδη Κυριακού, που έχασε την όρασή του, συνέχισε να γράφει με βοηθούς, και πέθανε πάμπτωχος. 
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το θέμα και δείτε το πλούσιο έντυπο υλικό εποχής.