Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

«Ο αγώνας διεκόπη λόγω θαλασσοταραχής»

Στην Πειραϊκή Ακτή βρίσκω τις παλιές πατημασιές σε μορφή αναμνήσεων από την πρώιμη νιότη· τις δικές μου και των φίλων –των δύο φύλων. Πατημασιές υπαρχόντων και ταξιδεμένων πρόωρα. Τις βρίσκω σε κάθε επίσκεψη και τις ακολουθώ. Τούτη την Κυριακή πιο έντονα λόγω της επίσκεψης σε παλιές γειτονιές μετά από εγκλεισμό. Η Πειραϊκή είχε γιορτή με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς συνωστισμό. Με το αεράκι να έρχεται από το βάθος τού Σαρωνικού, ευεργετικό κουβαλώντας σε χορταστικές ποσότητες το χαμένο οξυγόνο.  Μονοδρομημένη από χρόνια πλέον η Ακτή και σήμερα κλεισμένη από ένα σημείο, καθώς στη συμβολή με τη Μαρίας Χατζηκυριακού τα αυτοκίνητα εκτρέπονταν προς τη Σειρήνα και προς την άκρη του λιμανιού. Όχι για να αποδοθεί ο δρόμος στους πεζούς, αλλά γιατί ήταν σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση κλαδέματος των γιγαντιαίων ευκαλύπτων της παραλιακής λεωφόρου, με  επίσης γιγαντιαία φορτηγά.

Όλα στη θέση τους στο στόλισμα της Πειραϊκής. Η Σχολή (των Ναυτικών Δοκίμων, βέβαια), το μνημείο του Αφανούς Ναύτου, το λιμανάκι με το εκκλησάκι, το Σκαφάκι –όπου παλιά δεινοί βουτηχτάδες τής παρέας ανέσυραν από τον βυθό αποικίες αχινών για τον μεζέ τής ημέρας. Εκεί και τα (ολ)ανοιχτα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ πλάι στο κύμα: του Πορφύρα το ένα, του Φοίνικα το άλλο. (Αρκετά πιο κάτω, στο Πασαλιμάνι, υπάρχει άλλο ένα ανοιχτό γηπεδάκι, στις παλιές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού –έδρα της ομάδας μπάσκετ στα πολύ περασμένα χρόνια τού ερασιτεχνισμού και σε μια πέτρινη περίοδό της). 

Για το γήπεδο του Φοίνικα, που στέκει αντίκρυ στο πέλαγος, ο (και μπασκετικός) Χατζηκυριακιώτης συνάδελφος Αργύρης Παγαρτάνης, που έχει ζήσει από κοντά πολλά παιχνίδια μικρών κατηγοριών στον Φοίνικα, χειμώνες και καλοκαίρια, μου είπε πως διακόπηκε μια μπασκετική αναμέτρηση πρωταθλήματος μικρής κατηγορίας με αιτιολογία στο φύλλο αγώνα «λόγω θαλασσοταραχής». Μοναδικό παγκοσμίως λόγος διακοπής! Όπως  μοναδική είναι αυτή η ακτογραμμή που αγκαλιάζει τον Πειραιά και τον στολίζει με στεφάνι από βράχια, αρχαία τείχη και αφρό κυμάτων.

Δ.Β.

Το γήπεδο του Φοίνικα σε λήψη από τα βράχια 


Το λιμανάκι στο Μνημείο του Αφανούς Ναύτου

Ο δρόμος ελεύθερος 

Εκτροπή της κυκλοφορίας 

Δεκτές παραγγελίες για πικνίκ στα βράχια... 

Σκαφάκι, ο μεγαλύτερος κολπίσκος της Πειραϊκής

Στο κλάδεμα των ευκαλύπτων πήραν μέρος πέραν του ενός φορτηγά

Κομμένα κλαδιά κατά μήκος της Ακτής
Ψάρεμα στα βράχια. Νομίμως, με την άδεια Χαρδαλιά...