Σάββατο, 24 Απριλίου 2021

Ο θυμός του Χατζηνικολάου...

...και άλλα μιντιακά –  Mια εκπομπή στον Alpha fm που ξεχωρίσαμε – Tο εξαιρετικό «Μουσικό κουτί» της ΕΡΤ και πόσοι (λίγοι) το βλέπουν –   Το πρώτο θέμα της Εφ.Συν. που αναδεικνύει ένα τραγικό πρόβλημα – Το ρεπορτάζ της On Time για της Άγριες μέλισσες που το… ξέσκισαν τα σάιτ!  

** Από ένα σημείο και μετά δεν πήραν πάσα ο Πάνος Αμυράς και (κυρίως) η Πόπη Τσαπανίδου στον καθημερινό σχολιασμό που κάνουν (εναλλασσόμενοι με τον Αντώνη Δελλατόλα) κατά τη διάρκεια του βραδινού δελτίου τού Αντένα. Την Παρασκευή ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε συνεχείς παρεμβάσεις, ή μάλλον εκείνοι προσπαθούσαν να παρέμβουν στις… παρεμβάσεις του. Θέμα του σχολιασμού ήταν το ακαταδίωκτο των μελών τής επιτροπής λοιμωξιολόγων, στο οποίο συμφώνησε ο Αμυράς (χωρίς να προλάβει να πει πολλά) και υπερθεμάτισε ο Χατζηνικολάου αναφέροντας ότι σωστά θεσπίζεται το μέτρο για να προστατευτούν οι επιστήμονες από πιθανές μηνύσεις των (ανόητων, όπως τους χαρακτήρισε) αρνητών του κορωνοϊού. Κάτι προσπάθησε να αντιτείνει η Τσαπανίδου, αλλά ο παρουσιαστής επέμεινε στην άποψή του σε πολύ υψηλού τόνους –με πολλά γκάζια! Μάλιστα, κάποια στιγμή, τα «παράθυρα» από τρία έγιναν τέσσερα, και η ροή έβγαλε (στον «δικό» τους χρόνου που χωρίς να το θέλουν τον είχαν υπερβεί) τον ανταποκριτή από τη Νέα Υόρκη, τον Θανάση Τσίτσα, για να δώσει τα νεότερα σχετικά με το εμβόλιο της johnson & johnson.  

** Γενικά, πάντως, ο Νίκος Χατζηνικολάου σαν να είχε θυμό και νεύρα στο δελτίο τής Παρασκευής. Προηγουμένως έγινε έξαλλος με τον δικηγόρο του οίκου ευγηρίας στα Χανιά. Όταν τον ρώτησε αν είναι ακριβές ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, καταγράφηκαν στον οίκο 68 θάνατοι τα τρία τελευταία χρόνια και ο δικηγόρος απάντησε ότι «δεν το γνωρίζω», ο δημοσιογράφος εξερράγη. «Πώς δεν το γνωρίζετε; Πεθαίνουν άνθρωποι και δεν το γνωρίζει ο οίκος;» είπε σε πολύ έντονο ύφος. 

** Κάθε Παρασκευή αξίζει να ξενυχτάς και να κοιμάσαι μετά τις 2.30, μόνο και μόνο για να δεις την επανάληψη από το «Μουσικό κουτί» της Τετάρτης με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη, ίσως την κορυφαία μουσική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης εδώ και χρόνια –μάλλον χωρίς «ίσως». Καμιά σημασία τα πολύ μικρά ποσοστά τής  Παρασκευής (2,6% και 1,5% ήταν την αμέσως προηγούμενη) και τα ελαφρώς υψηλότερα της Τετάρτης (3,2% και 1,5% η τελευταία μέτρηση). Η ποιότητα με την τηλεθέαση σπανιότατα συμβαδίζουν στο τηλεοπτικό «κουτί», το έχουμε πάρει απόφαση.  

** Πολύ ενδιαφέρουσα και «γεμάτη» η πρωινή εκπομπή τα Σαββατοκύριακα στον Alpha fm που παρουσιάζει η Τασούλα Παπανικολάου. Πολλά θέματα, καίριες ερωτήσεις, πολλά πρόσωπα για κάθε θέμα, αν και εφόσον χρειάζεται. Ξεχωρίσαμε πριν από δύο εβδομάδες την παρουσίαση μιας κυρίας που είχε φυλακιστεί για 17 μήνες ως ένοχη για φόνο, αν και αθώα όπως αποδείχτηκε.

** Κάτι που κάνει την εκπομπή της Τασούλας Παπανικολάου δημοσιογραφικά ενδιαφέρουσα είναι ότι συμβαδίζει με τον τίτλο της, «Ουσιαστικά». Είναι ουσιαστική στη θεματολογία της και δεν ανακυκλώνει τα γνωστά θέμα που ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε, δηλαδή κορωνοϊό, εμβόλια, ελληνοτουρκικά κ.λπ.. Προβάλλει (τουλάχιστον όσο την έχουμε ακούσει) «δεύτερα» θέματα της επικαιρότητας, όχι ιδιαίτερα γνωστά και συνήθως ανθρωποκεντρικά. Και αν ασχοληθεί, ας πούμε, με θέμα που προκύπτει από την πανδημία, ξεφεύγει από την πεπατημένη. Όπως, για παράδειγμα, αυτό το Σάββατο που παρουσίασε την περίπτωση γυναίκας η οποία έχει νικήσει τον καρκίνο (και η ίδια το έλεγε με υπερηφάνεια), αλλά προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό ο οποίος την ταλαιπωρεί ακόμα και σήμερα, μήνες μετά, καθώς δεν έχει γεύση και ό,τι άλλο μπορεί να αφήσει ο ιός. Η κυρία αυτή, δυναμική και ανθρώπινη, έστειλε και το μήνυμά της: εμβόλιο! 

** Να και ένα πρώτο θέμα σε εφημερίδα που ξεφεύγει από τα συνήθη: τα εργατικά ατυχήματα που έχουν πληθύνει το τελευταίο καιρό. Η Εφημερίδα των Συντακτών το αναδεικνύει με αυτό το δυνατό πρωτοσέλιδο και με την ανάπτυξή του σε τρεις σελίδες. Ναι, βασικό θέμα τα εργατικά ατυχήματα και δεν είναι από τον Ριζοσπάστη, εκείνον δηλαδή που σε μεγάλο ποσοστό, και παγίως, τα αναδεικνύει... 

** Ένα πιασάρικο θέμα έχει η On Time του Σαββάτου: «Μισθοί 12.000 € στις "Άγριες Μέλισσες"». Η περιέργεια ενός μέρους του αναγνωστικού κοινού (αυτό τριών συγκεκριμένων εφημερίδων) θα μπορούσε να δώσει κάποια φύλλα. Θα μπορούσε, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο που, πριν καλά καλά ξημερώσει η μέρα, το άρπαξε. Υπάρχουν σάιτ που το... ξέσκισαν! Αναφέρουν λεπτομερώς ποιες μισθολογικές κατηγορίες υπάρχουν στη σειρά, ποιοι/ποιες περιλαμβάνονται στην κατηγορία 6 έως 8 χιλιάδες ευρώ, ποιοι/ποιες στην 3 έως 6 χιλιάδες, ποια μπορεί να πληρώνεται με το επεισόδιο και όχι με τον μήνα, ποιοι/ποιες ευνοήθηκαν περισσότερο από τις αναπροσαρμογές των αμοιβών όταν ήρθε η επιτυχία κ.λπ. Πώς να πάρει φύλλα μια εφημερίδα (και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη) από ένα θέμα της με τόσες αντιγραφές – με τόσες κλοπές, για την ακρίβεια.