Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Όταν ο Άρης έγραψε για τον Θέμο

Ο Άρης Σκιαδόπουλος υπήρξε εξαιρετικός ρεπόρτερ, άριστος, καλός «γραφιάς», με λόγο στακάτο, σκληρό, αλλά και τρυφερό μαζί. Όταν αποσύρθηκε επαγγελματικά είχε πολλή ενέργεια ακόμα. Και τη διοχέτευση στο facebook. Συχνές οι παρεμβάσεις του, τα σχόλιά του, ο καυστικός του λόγος –αιρετικός πολλές φορές. Και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η σειρά «Μνήμες» τις οποίες, μάλιστα, αρίθμησε: 20η, 35η, 41η. κ.λπ. Ήταν ιστορίες από το παρελθόν, γεγονότα που παρέμεναν άγνωστα, δημοσιογραφικά πορτρέτα προσωπικοτήτων (που τις βίωσε από κοντά), οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αποδημήσει: Βουγιουκλάκη, Ζαμπέτας, Βαμβακάρης, Μουφλουζέλης, Χριστιανόπουλος, Καρούζος, Μελίνα, Σουρούνης –πλήθος. Του είχαμε ζητήσει την άδεια να δημοσιεύσουμε, εδώ στο μπλογκ, κάποιες από αυτές και δεν το αρνήθηκε. Συστήσαμε και χθες να τις αναζητήσετε σε τούτο το λινκ και ήδη εκατοντάδες αναγνώστες του Harddog άνοιξαν πολλά θέματα του Άρη. Αυτό που επισκέφτηκαν περισσότερο, και ανέβηκε στην επτάδα των «δημοφιλών» που εμφανίζονται αριστερά στη σελίδα μας, ήταν το σχόλιό του για τον Θέμο Αναστασιάδη όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή. Το αναδημοσιεύουμε πιο κάτω, μαζί με τον δικό μας πρόλογο, δηλαδή όπως ακριβώς αναρτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019:

*****
«Κρίμα που η δημοσιογραφία έχασε έναν σπουδαίο γραφιά για να τον κέρδισε ο ομιχλώδης χώρος της μπίζνας».
Έτσι τελειώνει το σχόλιο του Άρη Σκιαδόπουλου για τον θάνατο του Θέμου Αναστασιάδη. Ένα σχόλιο ψύχραιμο μεν, αλλά δεν μπορείς να το πεις ψυχρό τούτες της ώρες που οι διαφορές εν ζωή παραμερίζονται. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αγωγή που είχε κάνει ο ίδιος (ο Σκιαδόπουλος) κατά του Αναστασιάδη «όταν με διέσυρε πρωτοσέλιδα από το Θέμα» και στο απολογητικό τηλεφώνημα του εκδότη. Αλλά δεν μένει σε αυτό, το αφήνει πίσω για να γράψει ότι ο εκλιπών «ό,τι και να του καταμαρτυρήσεις ήταν χαρισματικός» και ότι ο σαρκασμός και η εμπάθεια που τον διέκριναν τον καθιστούσαν «ξεχωριστό στην πιάτσα». Το πολύ χρήμα, γράφει, «δεν βοηθά πάντα να είσαι καλός πολίτης», αλλά «εγώ κρατώ την περίοδο που είχε την τελευταία σελίδα στην Ελευθεροτυπία». Δεν συμφωνεί με τις επιθέσεις που δέχεται μετά τον θάνατό του και τις χαρακτηρίζει «αήθεις»

Ολόκληρο το σχόλιο του Άρη Σκιαδόπουλου στο fb ακολουθεί:

Ο Θέμος ό,τι κι αν του καταμαρτυρήσεις ήταν χαρισματικός. Διέθετε ξεχωριστή πέννα. Την διέκρινε ο σαρκασμός κι ενίοτε η εμπάθεια. Αυτό τον καθιστούσε ξεχωριστό στην πιάτσα.
Προσωπικά του κατέθεσα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση όταν με διέσυρε πρωτοσέλιδα από το Θέμα. Ενώ είχε κατατεθεί η αγωγή μού τηλεφώνησε:
-Άρη απολογούμαι. Σου ζήτω συγγνώμη.
Η αγωγή, εντούτοις, πήρε τον δρόμο της και ο Θέμος καταδικάστηκε τελεσίδικα και αμετάκλητα ύστερα από πέντε χρόνια.
Είναι εκείνα που του αποδίδουν με γνωστή την υπόθεση με το θέμα της φοροαποφυγής. Το πολύ χρήμα δεν βοηθά πάντα να είσαι και καλός πολίτης. Εγώ πάντως κρατώ την περίοδο που είχε την τελευταία σελίδα στην Ελευθεροτυπία. Τα κείμενα του ήταν εξαιρετικά και εξόχως δηκτικά.
Οι επιθέσεις που δέχεται μετά θάνατο είναι αήθεις. Για τον απλούστατο λόγο ό,τι δεν δύναται να αμυνθεί. Κρίμα που η δημοσιογραφία έχασε έναν σπουδαίο γραφιά για να τον κέρδισε ο ομιχλώδης χώρος της μπίζνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG: