Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021

Οι ευεργέτες στο «…και εγένετο Ελλάς»

Η μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN, «…και εγένετο Ελλάς» έχοντας ολοκληρώσει και τον δεύτερο κύκλο της, ο οποίος αφορούσε αμιγώς στην περίοδο της Επανάστασης, ξεκινάει τον τρίτο και τελευταίο κύκλο της με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στους μεγαλύτερους Έλληνες ευεργέτες. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 00:45 στο OPEN η εκπομπή αναλύει τις μεγάλες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Ελλάδας, σε διάφορους τομείς, από το 1830, όπου έχουμε την ίδρυση του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους, μέχρι σήμερα. Η ζωή και το έργο του Ανδρέα Συγγρού, του Ευαγγέλη Ζάππα, του Γεωργίου Αβέρωφ, του Ιωάννη Βαρβάκη και τέλος του Αριστοτέλη Ωνάση και του Σταύρου Νιάρχου θα απασχολήσουν το «…και εγένετο Ελλάς» αυτή την Πέμπτη 11 Μαρτίου.

Στην εκπομπή μιλάει ο Γιάννης Σμαραγδής, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, που μέσω της ταινίας του «O Θεός αγαπάει το χαβιάρι» έκανε ευρύτερα γνωστό το πολύ σημαντικό έργο, του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Περιγράφει την προσωπικότητά του αλλά και το πώς απέκτησε την περιουσία του. Ο Ιωάννης Βαρβάκης ήταν από τους πιο σημαντικούς χρηματοδότες της Ελληνικής Επανάστασης και είχε επαφές με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, ο Γιάννης Σμαραγδής μιλάει για το πώς αντιμετωπίζουν τον μεγάλο ευεργέτη στην Ρωσία εκεί όπου έφτιαξε την περιουσία του. 

 Ακόμα, ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος, Ιωακείμ Αρχοντός, απόγονος του Ιωάννη Βαρβάκη και ιστορικός, αναλύει την προσωπικότητα του προγόνου του και περιγράφει άγνωστες στιγμές της ζωής του. Στη συνέχεια, η Χρυσάνθη Βαγενά, Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, εκεί όπου ανήκει και το Ζάππειο Μέγαρο, περιγράφει τη σπουδαία προσωπικότητα του Ηπειρώτη ευεργέτη, Ευαγγέλη Ζάππα. Μιλάει στην εκπομπή για τη δράση του στην Επανάσταση του 1821 καθώς είχε πολεμήσει στο πλευρό αρκετών ηρώων του αγώνα. Εξηγεί πώς δημιούργησε την τεράστια περιουσία του στην Ρουμανία αλλά και πως κτίστηκε το Ζάππειο Μέγαρο, ένα από τα πιο ωραία κτίρια της χώρας. 

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας και διευθυντής του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, αναλύει την προσωπικότητα του Ανδρέα Συγγρού. Εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το γνωστό νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, ενώ περιγράφει και όλες τις διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα του

 Τέλος, ο Δημήτρης Νανόπουλος ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Θεωρητικής Φυσικής μιλάει για την προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση καθώς και για τη φιλανθρωπική του δράση. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον χαρακτήρα του και εξηγεί γιατί θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες στο κόσμο. 

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας. Έρευνα-Αρχισυνταξία: Κλοντιάν Γκιουζέλης. Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Γλυμής. Σκηνοθέτης: Αντώνης Περούλης.

**Το κείμενο είναι από δελτίο Τύπου που λάβαμε. Στην εικονογράφηση του θέματος ο Ε. Ζάππας.