Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Βγάζουν τη μάσκα, (μας) βγάζουν και τη γλώσσα...

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σκαρφάλωσε και σήμερα. Αλλά η ασυναισθησία πολλών πολιτών κατρακυλάει κάθε μέρα: 2.702 σήμερα! Τα ακάλυπτα στόματα εξακολουθούν να είναι πολυάριθμα και αντιστρόφως ανάλογα προς τον κίνδυνο που μεγαλώνει. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το κράτος έχει κάνει λάθη –και το δεχόμαστε– αυτοί τι στοιχειώδες κάνουν για να προφυλαχτούν από τον ιό ΚΑΙ από το κράτος; Φυσικά και δεν μιλάμε για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μιλάμε για τους αδικαιολόγητους συνωστισμούς, που ακόμα και όταν γίνονται δεν συνοδεύονται σε μεγάλο μέρος από τις στοιχειώδεις προφυλάξεις

Η νέα μαγκιά είναι το «δεν φοράω μάσκα».
Η νέα πονηριά είναι τη φοράω δήθεν, αλλά στο σαγόνι ή στο όριο των χειλιών –σαν παίζω στο όριο του οφσάιντ.

Από τις δύο κατηγορίες η πρώτη είναι ηθικά λιγότερο καταδικαστέα. Ο μη μασκοφόρος  αναλαμβάνει τη ευθύνη ευθέως. Εκμεταλλεύεται την αδυναμία –την αμεριμνησία καλύτερα– του κράτους να ελέγξει. Όπως δεν ελέγχει αυτόν που τρέχει με 250 στη εθνική και σκοτώνει όποιον βρει –εν κινήσει ή παρκαρισμένο. 

Πόσοι ελέχθησαν στο δρόμο γιατί δεν φορούν μάσκα; Σε τι ποσοστό; Και πότε. Αυτοί ξέρουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος και μαζί με τη μάσκα που βγάζουν (που δεν φορούν ποτέ) μας βγάζουν και τη γλώσσα. Μαγκιά! Οι άλλοι –οι σαγονάκηδες– έχουν τη μάσκα στο πηγούνι προσχηματικά για το ενδεχόμενο ενός (ανύπαρκτου) ελέγχου. Για να κλαφτούν («να εδώ την έχω, μόλις την έβγαλα»), για να δικαιολογηθούν ότι την κατέβασαν για να φάνε, να καπνίσουν, να αναπνεύσουν, να φτύσουν, να χασμουρηθούν –ξέρω ΄γω, μπορεί και αυτό να το πουν. Όμως, μην ανησυχούν· κανείς δεν θα τους ελέγξει. Μόνο να ξέρουν ότι παίζουν τον ρόλο εκείνου που τραβάει την τάπα από την βάρκα, όταν όλοι άλλοι που επιβαίνουν μαζί του την αδειάζουν με κουβάδες από τα νερά.