Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Το «ζόρι» για ψάρεμα...

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 

Πορευόμαστε μέσα από συνεχείς εκτοξεύσεις των στατιστικών τής πανδημίας· παγκοσμίως… Στην Ελλάδα σπάμε τα ρεκόρ με ταχύτητες Κεντέρη. Ανεβαίνουμε συνεχώς σε νέες στατιστικές κορυφές που κάθε μέρα είναι ψηλότερες από τις προηγούμενες, παντού, σε όλους τους δείκτες: στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις, στη μεταδοτικότητα, στα κρούσματα. Με πάνω από 4.000 σήμερα, ο κλοιός στενεύει

για όλους. Η πιθανότητα να συναπαντηθούμε με έναν συμπτωματικό ή όχι, και να γίνουμε «κρούσμα» στην ημερήσια καταγραφή, μεγαλώνει σε ποσοστά. Αλλά μια σημαντική μερίδα από εμάς συνεχίζει να πηγαίνει ολοταχώς προς την απόλυτη καταστροφή αψηφώντας τους κινδύνους και καταστρατηγώντας τα μέτρα. Είναι ένα ποσοστό  «στενόχωρων»  ασυμβίβαστων που ανάβει τη φωτιά εκεί που οι άλλοι τη σβήνουν. Ένα ποσοστό που δικαιολογείται ως «κουρασεμένο». Κουρασμένο που δεν διασκεδάζει, δεν μετακινείται, δεν πάει στο εξοχικό του, δεν επικοινωνεί, δεν μπορεί να πιει έναν καφέ όπως πρώτα.

 
Έχουμε πόλεμο, βομβαρδιζόμαστε από τον ιό, αλλά κάνουμε σημαία την κόπωση και μάλιστα σε  μια κατάσταση στην οποία έχει ακυρωθεί, έχει εξευτελιστεί, η έννοια «λοκντάουν» όπως τη μάθαμε ως νεολογία. Και πολλούς από αυτούς τους κανακεύουμε. Για την κούραση τους, για τις στερήσεις τους, για τα «δεν πάει» άλλο τους.

Αλλά οι πραγματικά κουρασμένοι, αυτοί που χρειάζονται την κατανόηση –αυτοί τους οποίους  μόνο ΠΡΕΠΕΙ να καταλαβαίνουμε τούτες τις ώρες των 4.340 κροσυμάτων και να συμπάσχουμε μαζί τους– είναι όσοι μένουν λόγω πανδημίας χωρίς δουλειά. Επιχειρηματίες που καταστρέφονται, που βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν, που εδώ και μήνες δεν εισπράττουν μήτε μονόλεπτο. Αυτοί που ζουν με επιδόματα των πεντακόσια ευρώ. Αυτοί που δεν έχουν καν επίδομα. Και βέβαια εκείνοι που με προσωπικό κόστος, με αυταπάρνηση, παλεύουν στα νοσοκομεία. Αυτοί των οποίων το «ζόρι» είναι να σώσουν κόσμο, να αντέξουν οι ίδιοι ως οντότητες και να κρατήσουν όρθιοι ένα (ανέτοιμο) σύστημα Υγείας που κλονίζεται από τη χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης εισβολή εισαγομένων.

Όλων αυτών το «ζόρι» δεν είναι που δεν μπορούν να πάνε για ψάρεμα, για μπάνιο ή για ποτάκι. Ναι, μικρές αναγκαίες απολαύσεις όλα αυτά, και πολλά άλλα, αλλά δεν είναι τα πρωταρχικά σε μια εποχή που οι επιστημονικές προβλέψεις για τη συνέχεια είναι εφιαλτικότερες των τωρινών εφιαλτικών.