Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Λέξεις της χρονιάς

{...} Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Μαριάννα Κατσογιάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο ο Δημόσιος Λόγος στην Εποχή της Πανδημίας: “η (γλωσσική) επικοινωνία, η ορολογία και η μετάφραση έγιναν ξαφνικά ζητήματα ζωής και θανάτου”.

Ενδεικτικά μερικές από τις νέες λέξεις, που σημειωτέον δεν περιορίζονται πια αποκλειστικά στο ιατρικό σκέλος της πανδημίας υποδεικνύοντας τη διάχυση του φαινομένου στην ευρύτερη κοινωνία, είναι η «ανοσία της αγέλης», «γρήγορο τεστ» (rapid test), «μοριακό τεστ» (PCR), «ιχνηλάτηση», (ύποπτο) «κρούσμα», «μάσκες προσώπου» (face masks) «lockdown» και «απαγορεύσεις κυκλοφορίας», «κοινωνική αποστασιοποίηση» (social distancing), «αυτοαπομόνωση» (self-isolation), «ασύγχρονη εκπαίδευση», «αναστολή σύμβασης εργασίας» (furlough), «βασικοί εργαζόμενοι» (key workers) και ούτω καθεξής.

Οι λέξεις έχουν αποκτήσει τέτοια ισχύ που έχουμε φτάσει στο σημείο να επιλέγονται λέξεις της χρονιάς, όπως για παράδειγμα το «lockdown» ψηφίστηκε ως η κατεξοχήν λέξη της χρονιάς για το 2020 από τον εκδοτικό όμιλο του αγγλικού λεξικού Collins, ενώ η λέξη «πανδημία» αναδείχθηκε σε λέξη της χρονιάς από το λεξικό Merriam-Webster.

Επιπροσθέτως και στην χώρα μας κυκλοφορούν λεξικά όπως είναι το «COVID-19: το λεξικό» (https://covid19.algolysis.com/glossary) που προσφέρουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να ενημερωθεί με επιστημονικό τρόπο για την ακριβή σημασία περίπου 650 λημμάτων από διαφορετικούς κλάδους (βιολογία, επιδημιολογία, διοίκηση, γλωσσικές, κοινωνικές και νομικές επιστήμες){...}

{...}Άλλωστε δεν είναι τυχαία η παρατήρηση της κα Κατσογιάννου ότι δεν έχουμε λέξη που να περιγράφει το «unlock», την «έξοδο» από την πανδημία, που αναπόφευκτα θα δήλωνε κάτι το ελπιδοφόρο.

**Απόσπασμα από άρθρο της Σοφίας Αλεξοπούλου (Διδακτορικής ερευνήτριας στο School of Successful Ageing, Örebro University) στο huffingtonpost.gr. Τίτλος τού άρθρου «Η χρήση της γλώσσας στην εποχή της πανδημίας». Ολόκληρο εδώ.