Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

Τι σημαίνει «Πειθαρχικό» για το ΣΕΗ, τι μπορεί να κάνει για Κιμούλη και Σπυρόπουλο;

Η διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών παρέπεμψε στο Πειθαρχικό τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κώστα Σπυρόπουλο, μετά τις γνωστές καταγγελίες. Πιθανόν, θα ακολουθήσουν και άλλες παραπομπές καθώς ακολούθησε καταιγίδα αναφορών για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς και σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Τι σημαίνει όμως «Πειθαρχικό» για το ΣΕΗ; Και, ακόμα περισσότερο, τι σημαίνει ΣΕΗ; Τι διατηρεί το Σωματείο από την παλιά του δυναμική; Πόσο δραστηριοποιείται; Πώς αντιδρά στην κρίση που μαστίζει τον κλάδο; Τι βιώνουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι Έλληνες ηθοποιοί; Η Lifo ασχολείται με το θέμα και συζητά με πέντε ηθοποιούς. Είναι οι Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος του ΣΕΗ), Άρης Λάσκος (γενικός γραμματέας) και οι κυρίες Τζένη Διαγούπη, Σάρα Γανωτή και Μυρτώ Γκόνη, μέλη του σωματείου. Εδώ απομονώσαμε δύο απαντήσεις για το «Τι σημαίνει το πειθαρχικό» του ΣΕΗ. 

Σπύρος Μπιμπίλας: Τότε που υπήρχε η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού το πειθαρχικό σήμαινε ότι σε σταματάω και δεν μπορείς να δουλέψεις. Τώρα, επειδή έχει καταργηθεί η άδεια, το πειθαρχικό έχει συμβολικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα κάνει συστάσεις ή θα αποβάλει από την οικογένεια των ηθοποιών κάποιον που είναι μέλος της. Δεν σημαίνει όμως ότι θα του απαγορεύσει να δουλέψει. Είναι συμβολικό αυτό που θα γίνει. Παρ' όλα αυτά, είναι ένα όργανο θεσμοθετημένο, δεν είναι κάτι παράνομο που υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη, όπως είπαν κάποιοι νομικοί.   

Σάρα Γανωτή:  Πριν από 7-8 χρόνια πάλι είχε τεθεί θέμα για δύο ανθρώπους και αφορούσε λεκτική και σωματική βία, όχι σεξουαλική παρενόχληση, αλλά, για να είμαστε όσο πιο διακριτικοί γίνεται απέναντι και στους δύο, κάναμε συστάσεις. Ο ρόλος του πειθαρχικού επί της ουσίας είναι συμβολικός, δεν είναι όπως στην Αμερική, που το σωματείο έχει σημαίνοντα ρόλο. Εκεί, χωρίς το σωματείο δεν κάνεις τίποτα, ούτε καν με ατζέντη, αν διαγραφείς, έχεις τελειώσει. 

Δείτε εδώ, στο lifo.gr, ολόκληρο το θέμα.