Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Αλλεπάλληλες προσθαφαιρέσεις στο λήμμα «Λιγνάδης» της Βικιπαίδειας

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ, ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΕΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Άμεσα επικαιροποίησε η Βικιπαίδεια το λήμμα της για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες προσθαφαιρέσεις στα όσα αναφέρει σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του. Περί τις 11 το πρωί της Κυριακής διαβάσαμε στο λήμμα αναφορά 146 λέξεων για το θέμα, ενώ το βράδυ, γύρω στις 7, το κείμενο της συγκεκριμένης αναφοράς ήταν περιορισμένο στις 76 λέξεις, καθώς είχε αφαιρεθεί ένα τμήμα του στο οποίο αναγράφονταν τα εξής: 

«Είχε προηγηθεί δημοσίευση συνέντευξης θύματος βιασμού σε ιστοσελιδα που περιέγραφε με αποτρόπαιο τρόπο όσα υπέστη,[10] με τις καταγγελίες να συνεχίζονται, αλλά και μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος του από ανήλικα αγόρια. Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.[11] Την προηγούμενη ημέρα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει "επικίνδυνο άνθρωπο" τον Δημήτρη Λιγνάδη, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε η ίδια και η κυβέρνηση[12] με πληθώρα καλλιτεχνών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών[13]και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητούν την παραίτησή της.[14]».

Επίσης είχε αλλάξει η κατάληξη του πρώτου κειμένου –πρώτου τουλάχιστον που εντόπισε το μπλογκ τού Harddog. Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι «Την επόμενη ημέρα της σύλληψης οδηγήθηκε, με χειροπέδες, στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί», ενώ στην αλλαγή που εντοπίστηκε το βράδυ αναγραφόταν ότι: «Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.[9][10]»
Λίγο αργότερα, προστέθηκε ένα ακόμα σημείο στο λήμμα που ανέφερε: «Η αντίδραση της κυβέρνησης και της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχει αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων».

Περί τις 11 το βράδυ της Κυριακής επανήλθε στο λήμμα η αναφορά για εξαπάτηση της υπουργού πολιτισμού. Έτσι, λίγο πριν ανάβει αυτό το θέμα στο μπλογκ, υπάρχει πάλι η εξής προσθήκη: 
«Η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Λιγνάδη, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε η ίδια και η κυβέρνηση. Πληθώρα καλλιτεχνών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζήτησαν την παραίτησή της.[9]»

Οι συνεχείς αλλαγές 

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσια τα κείμενα της Βικιπαίδειας, με τη χρονική σειρά που περιγράψαμε πιο πάνω. Με υπογράμμιση επισημαίνονται τα τμήματα που αφαιρέθηκαν, άλλαξαν ή προστέθηκαν: 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ 
«Τον Φεβρουάριο του 2021 γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση κατά ατόμων στον χώρο του θέατρου, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.[8] Χωρίς να κατονομάζεται δημόσια από κάποιον παραιτήθηκε, λόγω φημών, από το Εθνικό Θέατρο ώστε να ασκήσει «κάθε νόμιμο δικαίωμά [του] έναντι όσων επέλεξαν να [τον] στοχοποιήσουν».[6] [9] Είχε προηγηθεί δημοσίευση συνέντευξης θύματος βιασμού σε ιστοσελιδα που περιέγραφε με αποτρόπαιο τρόπο όσα υπέστη,[10] με τις καταγγελίες να συνεχίζονται, αλλά και μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος του από ανήλικα αγόρια. Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.[11] Την προηγούμενη ημέρα, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει "επικίνδυνο άνθρωπο" τον Δημήτρη Λιγνάδη, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε η ίδια και η κυβέρνηση[12] με πληθώρα καλλιτεχνών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών[13]και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητούν την παραίτησή της.[14] Την επόμενη ημέρα της σύλληψης οδηγήθηκε, με χειροπέδες, στην ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί».

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟ 
«Τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια του ελληνικού #MeToo, γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση κατά ατόμων στον χώρο του θέατρου, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.[7][8] Χωρίς αρχικά να κατονομάζεται δημόσια από κάποιον, παραιτήθηκε λόγω φημών από το Εθνικό Θέατρο ώστε να ασκήσει «κάθε νόμιμο δικαίωμά [του] έναντι όσων επέλεξαν να [τον] στοχοποιήσουν».[6] Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.[9][10]»

ΤΟ ΤΡΙΤΟ  
«Τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια του ελληνικού #MeToo, γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση κατά ατόμων στον χώρο του θέατρου, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.[7][8] Χωρίς αρχικά να κατονομάζεται δημόσια από κάποιον, παραιτήθηκε λόγω φημών από το Εθνικό Θέατρο ώστε να ασκήσει «κάθε νόμιμο δικαίωμά [του] έναντι όσων επέλεξαν να [τον] στοχοποιήσουν».[6] Η αντίδραση της κυβέρνησης και της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχει αποτελέσει αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων. Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.[9][10]»

Η τελευταία διαμόρφωση 

Περίπου μισή ώρα πριν από τη ανάρτηση αυτού του θέματος, η αναφορά για την υπόθεση Λιγνάδη στη Βικιπαίδεια έχει 96 λέξεις και είναι η εξής: 

«Τον Φεβρουάριο του 2021 γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση κατά ατόμων στον χώρο του θεάτρου, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.[7][8] Χωρίς αρχικά να κατονομάζεται δημόσια από κάποιον, παραιτήθηκε λόγω φημών από το Εθνικό Θέατρο.[6]
Η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο άνθρωπο» τον Λιγνάδη, δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκε η ίδια και η κυβέρνηση. Πληθώρα καλλιτεχνών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζήτησαν την παραίτησή της.[9]
Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Λιγνάδη και συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.[10][11]»
Και σε αυτήν την ανάρτηση δεν υπάρχουν τα περί χειροπέδων».

Η προσθήκη για τη Λίνα Μενδώνη 

Στο λήμμα για τη Λίνα Μενδώνη, μετά το βιογραφικό της, έχει προστεθεί στη Βικιπαίδεια το εξής: «Τον Φεβρουάριο του 2021, τα σχόλια, που διατύπωσε σχετικά με τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, οδήγησαν πληθώρα καλλιτεχνών να ζήτησουν την παραίτηση της».

Πώς διαμορφώνονται τα λήμματα της εγκυκλοπαίδειας

Στη Βικιπαίδεια τα λήμματα διαμορφώνονται από το κοινό της. Δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να παρέμβει και να γράψει, να προσθέσει, να αλλάξει ή να αφαιρέσει. Η ίδια η Βικιπαίδεια προσδιορίζει τον τρόπο συμμετοχής και χρήσης στη διαμόρφωση των λημμάτων ως εξής: «Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ. την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την αποδοχή των λημμάτων».

**Για να έχετε ευανάγνωστα τα σκρινσότ, πατήστε με τον κέρσορα για μεγέθυνσή τους.