Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Μόνο δύο «πρόλαβαν» τον Λιγνάδη

ΠΟΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ... NOVARTIS

Η περίπτωση της απολογίας Λιγνάδη, και η ώρα κατά την οποία εξελισσόταν, είναι από τα γεγονότα εκείνα που δοκιμάζουν την εγρήγορση, τα αντανακλαστικά και την αμεσότητα των εφημερίδων (αλλά και όλων των Μέσων) στην καταγραφή της επικαιρότητας. Η

απολογία τού ηθοποιού και σκηνοθέτη ήταν μαραθώνια, διήρκεσε πολύ μετά τα μεσάνυχτα και ουδείς γνώριζε πότε θα βγει η απόφαση για την προφυλάκισή του ή όχι. Έτσι, ήταν δύσκολο για τις εφημερίδες να περιμένουν κάτι που δεν είχε ορατό όριο. Με αυτά τα δεδομένα, μόνο δύο από τον ημερήσιο πολιτικό Τύπο «πρόλαβαν» την απόφαση πριν από την εκτύπωσή τους και την πρόβαλαν στην πρώτη σελίδα, όχι ως κύριο τίτλο, αλλά με συμπληρωματική αναφορά στη γενικότερη κάλυψη του θέματος. Είναι τα Νέα και η Εφημερίδα των Συντακτών εκείνες που κάλυψαν την είδηση η οποία βγήκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα. 

Από τις υπόλοιπες ούτε η Καθημερινή –που διαθέτει δικά της πιεστήρια, άρα έχει την άνεση να τυπωθεί αργότερα από άλλες που δεν διαθέτουν– γράφει στην πρώτη σελίδα για την απόφαση της προφυλάκισης. Γενικότερα, η Καθημερινή υποβαθμίζει το θέμα, σε σχέση με την προβολή που έχει από τον υπόλοιπο Τύπο, καθώς αφιερώνει ένα μονόστηλο στην κορυφή τής πρώτης σελίδας για τη συζήτηση στη Βουλή και πιο χαμηλά κάνει μια επίσης μονόστηλη αναφορά για την απολογία, με σύντομο κείμενο που καταλήγει: «Η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται».

Από τις άλλες εφημερίδες:
** Η Δημοκρατία γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Σημεία και τέρατα στην απολογία του Δ. Λιγνάδη – Ολονύχτιο θρίλερ για την προφυλάκισή του».
** Ο Ελεύθερος Τύπος κάνει λόγο για «Μαραθώνια απολογία Λιγνάδη εν μέσω καταγγελιών»
** Η Kontra γράφει «Δεν παραδέχεται τίποτα και δηλώνει αθώος – Ολόκληρη η μαραθώνια απολογία».
** Ο Λόγος προβάλλει τις θέσεις Λιγνάδη («Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα» - «Απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες οι καταγγελίες δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης»). 

Όπως… Novartis

Η Εστία, που επίσης δεν έχει την απόφαση της προφυλάκισης, ξεφεύγει από την πεπατημένη περί «ολονύχτιας διαδικασίας», «μαραθώνιας απολογίας», «θρίλερ» κ.λπ., και γράφει στην πρώτη σελίδα: «Με συνταγή ‘‘Novartis o Λιγνάδης: Όλα είναι σκευωρία του ΣΕΗ»

Οι Espresso, Star και On Time έχουν βασικό στην πρώτη τους σελίδα το θέμα Λιγνάδη, χωρίς την απόφαση για προφυλάκιση.