Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο ψεύτικος, γυαλιστερός, κόσμος των λάιφσταϊλ περιοδικών

Οι χιλιάδες φωτογραφίες ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτικών κ.λπ. που έχουμε δει για δεκαετίες στα περιοδικά, και ιδιαίτερα στα λάιφτσταϊλ, διαμορφώνουν έναν –κυριολεκτικά– ψεύτικο κόσμο. Το φωτοσόπ φτιάχνει άλλους ανθρώπους, κάποιες φορές και ερήμην αυτών που έχουν φωτογραφηθεί. Οι εταιρείες, και οι όποιοι εμπλεκόμενοι στην παρουσίασή τους, είναι αυτοί που συχνά το ζητούν. Έτσι, ευτραφείς φαίνονται με άψογη σιλουέτα, μέτρια αναστήματα ψηλώνουν, πόδια μακραίνουν, ρυτίδες εξαφανίζονται, στήθη και οπίσθια ανορθώνονται, κοιλίτσες ισοπεδώνονται, μαλλιά βάφονται, μάτια γίνονται φωτεινότερα, κυτταρίτιδες σβήνουν, μέσες λεπταίνουν, ρούχα «σιδερώνονται». Κάποια κορίτσια μοιάζουν σαν αδερφές με τις τεχνικές παρεμβάσεις: ίδια μάτια, χείλη, στόμα, μύτη, χρώμα. 

Ο πλαστικός, ψεύτικος κόσμος των λάιφσταϊλ περιοδικών –αυτών που μας ξεβλάχεψαν!– αναδεικνύεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ τής Lifo. Δύο τεχνικοί, ο Χρήστος και η Μαίρη, που έχουν δουλέψει σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους, δίνουν την εικόνα των… εικόνων που είναι σχεδόν ολότελα ψεύτικες. Επιλέξαμε μερικά αποσπάσματα, αλλά αξίζει να διαβάσετε εδώ, στο lifo.gr, ολόκληρο το ρεπορτάζ που έχει τίτλο «Το photoshop της Ψωροκώσταινας». Το θέμα εικονογραφείται με εξαιρετικά «πειραγμένες» φωτογραφίες. 

Από όσα λέει ο Χρήστος:   

«Άλλαζα ρυτίδες, εκφράσεις προσώπου, έκανα πιο λαμπερά τα μάτια, άλλαζα το σχήμα, το μέγεθος, διόρθωνα τα μαλλιά (τα έκανα πιο πλούσια κι έβαζα γυαλάδες), άλλαζα τα χείλια, κάποιες φορές τους άλλαζα χρώμα, αν δεν ταίριαζε με το χρώμα του τίτλου, ή τόνιζα το χρώμα τους, έκανα ανόρθωση στήθους, κώλου, έκοβα κοιλιά, ρυτίδες, κυτταρίτιδα κ.λπ.»

«Η αρχή του περιοδικού ήταν: "Θέλουμε να βγάλουμε λαμπερό όλο τον κόσμο που φωτογραφίζεται για μας και που του παίρνουμε συνέντευξη"». 

Οι τέλειοι γίνονταν τελειότεροι... 

«Ζήταγαν να επέμβουμε ακόμα και όταν κάποιος ή κάποια είχε φυσιολογικό, ακόμα και ζηλευτό κορμί, γιατί αυτό που έπρεπε να βγει στον κόσμο ήταν η υπερβολική τελειότητα

«Κάποιες κοπέλες φαίνονται λες και είναι αδελφές, λες και έχουν κάποια συγγένεια, ίδια μάτια, ίδια χείλια, ίδια ζυγωματικά, ίδιο μέγεθος βυζιά».

«Έβλεπες φωτογραφίσεις μόδας με μοντέλα που είχαν πόδι δύο μέτρα, υπερβολικά αδύνατα, σαν εξωγήινα. Ήταν τα ίδια μοντέλα που είχες δει στο κάστινγκ και στην πραγματικότητα ήταν νορμάλ παιδιά, πανέμορφα, με τέλειο εφηβικό σώμα –γιατί όλα σχεδόν τα μοντέλα έφηβοι–, γιατί να τα πειράξεις; Τα παραμόρφωναν και αυτό ήταν τραγικό γιατί δημιουργούσε μια εντελώς πλαστή εντύπωση στον κόσμο, ότι υπάρχουν τέτοια αδύνατα σώματα και ότι αυτό ήταν φυσιολογικό»

«"Σιδερώναμε" το ρούχο στο σχήμα του σώματος για να κάτσει σωστά. Πολύ συχνά τα ρούχα ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος γιατί η στυλίστρια δεν είχε βρει το σωστό. Φτιάχναμε το σχήμα του σώματος, μαλλιά, μάτια, ρυτίδες».

Η κυρία μεγάλης  ηλικίας με το μπικίνι... 

« Έχει τύχει να "φτιάξω" μια κυρία μεγάλης ηλικίας που είναι με μπικίνι στην πισίνα της και η κοιλιά ήταν τόσο μεγάλη, που κάλυπτε το κάτω μέρος του μαγιό. Πήρα μαγιό από το σουτιέν για να συμπληρώσω το κάτω μέρος και την αδυνάτισα τουλάχιστον 10 κιλά. Έχει τύχει να πειράξω και σώματα που δεν χρειάζονταν τίποτα, αλλά το πόσο ρετούς θα κάνεις έχει σχέση με τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και σε συμβουλεύουν. Ελέγχουν τα πάντα, τι θα πεις, πώς θα φωτογραφηθείς, τι θα φορέσεις».  

«Στον όμιλο όπου δούλευα είχαν κάποια περιοδικά που ήταν ξένα, αγορασμένοι τίτλοι, στα οποία έρχονταν θέματα έτοιμα από το εξωτερικό. Εκεί έβλεπες στις φωτογραφίες κάποιου από τον οποίον είχαν πάρει συνέντευξη ότι υπήρχαν ρυτίδες, ότι υπήρχαν εκφράσεις του προσώπου, και μετά προχώραγες κι έβλεπες το ελληνικό θέμα και ήταν όλα "γυαλί". Ψεύτικα». 

« Όλες οι φωτογραφίες των κοσμικών είχαν περάσει από photoshop. Ειδικά των επωνύμων που το περιοδικό ήθελε να βγάλει τέλειους. Και έβλεπες και τη διαφορά, δηλαδή ο ένας λαμπερός και δίπλα ένας άλλος χωρίς photoshop, σαν κακομοίρης. Το αστείο είναι ότι τις φωτογραφίες τις παίρναμε όλοι από το ίδιο πρακτορείο και έβλεπες την ίδια φωτογραφία, άλλοτε πειραγμένη κι άλλοτε όχι, ανάλογα με το έντυπο. Κανείς δεν είχε αρνηθεί το photoshop, ποτέ. Όλοι ήθελαν να βγουν τέλειοι»

Από όσα λέει η Μαίρη: 

« Επειδή δούλευα στα περιοδικά κι έχω δει πολλούς διάσημους να μπαινοβγαίνουν, όταν συνηθίζεις την εικόνα τους στα περιοδικά, ακόμη και από κοντά να τους δεις, δεν τους βλέπεις όπως είναι στην πραγματικότητα, βλέπεις την εικόνα όπως την έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου». 

«Ζητούν απλώς να τους μαζέψεις λίγο για να φαίνεται πιο καλαίσθητο το τελικό αποτέλεσμα. Θέλουν όμως να μεγαλώσεις τα μπράτσα, να κάνεις πιο λεπτή τη μέση, να διορθώσεις τα μπούτια και τα προγούλια – κι αμέσως αλλάζει η εικόνα». 

«Μετά θα χρησιμοποιήσω το healing, ένα εργαλείο που κάνει φυσικό ρετούς και με αυτό μπορώ να βγάλω σπυράκια ή ρυτίδες. Τέλος ακολουθεί το μαγικό εργαλείο που λέγεται liquify, το οποίο αδυνατίζει, μικραίνει μύτη, λεπταίνει μέση και μπούτια. Υπάρχει και το transform, με το οποίο μακραίνεις πόδια, ψηλώνεις το μοντέλο κ.λπ. »

«Μου έχουν ζητήσει τρελά πράγματα οι ίδιοι οι διάσημοι, όπως να "βάψω" τη ρίζα στα μαλλιά, να βάψω τα νύχια». 

«Ο διάσημος δεν θα ανεβάσει ποτέ φωτογραφία του απείραχτη. Το ζητάνε σχεδόν όλοι, γιατί οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι δεν είναι αρκετά όμορφοι. Όλοι έχουν την ίδια ανασφάλεια με την εικόνα τους. Εξάλλου, πάντα η φωτογραφία αδικεί».