Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

«Οι συντάκτες και οι τυπογράφοι καρφώθηκαν στα γραφεία και στις μηχανές»

Σαράντα χρόνια! Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες από τον μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες που συντάραξε την Ελλάδα με τα 6,7 Ρίχτερ, σαν αύριο, στις 24 Φεβρουαρίου 1981. Εκείνες τις ημέρες, ο ρόλος της ενημέρωσης ήταν σπουδαιότερος. «Δεν χρειαζόταν να το πει – που το είπε – ο Κώστας Χούντας, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να συντονίσει και να παρουσιάσει εκείνο το βράδυ το έκτακτο γεγονός. Ακόμη κι όσοι ήταν επιφυλακτικοί αποφάσισαν να ξενυχτήσουν σε δρόμους και πλατείες αφού μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ένας δεύτερος σεισμός 6,4 ρίχτερ ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησε ο πρώτος», γράφει το pasatempo.wordpress.com. Ο Άγγελος Μενδρινός σε ένα ακόμα πλούσιο αφιέρωμα με αρχειακό υλικό, δημοσιεύει πρωτοσέλιδα εφημερίδων που ετοιμάστηκαν τότε με την ψυχή στο στόμα. Μερικές ημέρες μετά τη φοβερή δόνηση, η Απογευματινή περιέγραφε το πώς λειτούργησε εκείνο το βράδυ. Έγραφε:    

«Τη νύχτα του μεγάλου σεισμού οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της "Α", στην οδό Φειδίου 12, έπαθαν σοβαρή βλάβη και η έναρξη της εργασίας στα γραφεία και στα τυπογραφεία καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες. Το κτίριο της "Α", έπαθε ζημιές, ευτυχώς μικρές, αλλά το προσωπικό, στο σύνολό του, έμεινε στις θέσεις του. Οι συντάκτες και οι τυπογράφοι καρφώθηκαν στα γραφεία και στις μηχανές. Οι υπάλληλοι έτρεξαν να φέρουν συνεργεία της ΔΕΗ για να επισκευάσουν τις βλάβες. Επιτέλους στις 3 το πρωί άρχισε η δουλειά και στις 6.15 το πιεστήριο, με όλο το πλήρωμά του στις θέσεις του, πέταγε σπίθες. Η "Απογευματινή" έφτασε στον αναγνώστη λαχανιασμένη μεν αλλά ζωντανή και πλήρης».

Δείτε εδώ όλα τα πρωτοσέλιδα της 25ης Φεβρουαρίου 1981 και διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Απογευματινής για το πώς, με ποιους και με πόσα εμπόδια κάλυψε τον μεγάλο σεισμό.