Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

«Αμέτρητες ρήξεις και συγκρούσεις» Φιλιππάκη-Κοττάκη, αλλά...

ΕΙΝΑΙ «Ο ΠΙΟ ΘΑΡΡΑΛΕΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ» - ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΟΥΣ 

Από όλα τα Μέσα του Ομίλου Φιλιππάκη, τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά, εκείνο που περισσότερο «σήκωσε» το θέμα τής επίθεσης με γκαζάκια στα γραφεία τής Ερατοσθένους, είναι η Εστία.

Καταρχάς τα σάιτ του Ομίλου τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση ελάχιστα, ή ουδόλως, ασχολήθηκαν. Στις 8 το πρωί της Τετάρτης, όταν η είδηση είχε ανέβει στα περισσότερα άλλα σάιτ από τα χαράματα, δεν υπήρχε αναφορά στο dimokratianews.gr, στο espressonews.gr και στο newsbreak.gr. Στο τελευταίο η είδηση ανέβηκε στις 8.30 χωρίς να έχει περισσότερα στοιχεία από όσα τα άλλα σάιτ είχαν δημοσιεύσει ήδη και δίχως να είναι πρώτο θέμα, αλλά  ένα μικρό λινκ. 

Στις εκδόσεις της Πέμπτης οι Δημοκρατία και Espresso έχουν ένα αρκετά εμφανές χτύπημα, αλλά όχι ανάλογο του γεγονότος που αφορά τον δικό τους Όμιλο. Αντίθετα, η Εστία το είχε βασικό θέμα με άρθρο του διευθυντή της, του Μανώλη Κοττάκη –ένα άρθρο που λέει πολλά, όχι μόνο για το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά ακόμα και για τη συνεργασία του με τον εκδότη, τον Γιάννη Φιλιππάκη.

Στο άρθρο, που έχει τίτλο «Γιατί μας "κτύπησαν" με γκαζάκια», ο Μ.Κ. χαρακτηρίζει τον Φιλιππάκη «πιο θαρραλέο εκδότη της γενιάς του» και  αναφέρει ότι «στα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στη διεύθυνση της Εστίας, οι ρήξεις και οι συγκρούσεις που έχουμε κάνει είναι αμέτρητες. Μα ποτέ ιδιοτελείς». Ίσως να μην είναι δύσκολο να εικάσουμε ποιες είναι οι αιτίες για «αμέτρητες ρήξεις» και συγκρούσεις, αλλά δεν θα το κάνουμε. 

Εν προκειμένω σημασία έχει η δυναμική –δημοσιογραφική και πολιτική– της Εστίας επί ημερών Κοττάκη. Η Εστία αναβαθμίστηκε δημοσιογραφικά (σε έναν Όμιλο που έχει οικονομική δυσπραγία και προβλήματα), αλλά, δυστυχώς, η μη δημοσιοποίηση των πωλήσεων όλων των εκδόσεων Φιλιππάκη, μας στερεί τη δυνατότητα να μάθουμε αν αυτή η αναβάθμιση αποτυπώθηκε και κυκλοφοριακά.  

Στην έκδοση της Πέμπτης η Εστία δείχνει πάλι τη δυναμική της, με τη μεγάλη προβολή τού θέματος της επίθεσης –ενός θέματος που αφορά γενικότερα την ελευθεροτυπία. Το άρθρο Κοττάκη έχει δηκτικούς υπαινιγμούς αφού, πέρα από την αναφορά στις σχέσεις του με τον εκδότη, κάνει λόγω για τη συμβουλή/σύσταση «Να προσέχετε» που έχει δεχτεί,  όχι μόνο από ανιδιοτελές ενδιαφέρον φίλων, αλλά και με τρόπο που ακούγεται «υπαινικτικά με χροιά ενόχλησης για την ένταση της κριτικής που ασκούμε κατά καιρούς στις πάσης φύσεως εξουσίες: πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, εξωτερικές, άπασες». Προσθέτει ότι πριν από περίπου έναν χρόνο την ίδια προειδοποίηση άκουγε «από τα εκσυγχρονιστικά μικρόφωνα ραδιοφωνικών σταθμών», τα οποία προειδοποιούσαν: «Έως τον Σεπτέμβριο του 2020 θα σας στραγγαλίσουν οικονομικά και θα σας κλείσουν». Σχετικά με το τελευταίο, στο άρθρο διευκρινίζεται ότι «Η απόπειρα έγινε από ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο του Τύπου, αλλά εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Το άρθρο δεν αναφέρεται μόνο προσωπικά στον διευθυντή της Εστίας, αλλά γενικότερα στον «Όμιλο». Σε ένα σημείο σημειώνεται: «Θέλει ‘‘νεφρά’’ για να συγκρουστεί ένας εκδότης με πρώην Πρωθυπουργό, προσωπικό του φίλο, επειδή διαφώνησαν σε θέματα αρχών και διαφάνειας. Το κάναμε και το αποτέλεσμα είναι το επαπειλούμενο Ειδικό Δικαστήριο».