Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021

Βουλαρίνος: «Άμα θέλεις δέντρα να πας να ζήσεις στην επαρχία»

Ο Μάνος Βουλαρίνος δεν είναι μόνο προικισμένος με καλό, βαθύ, εκρηκτικό χιούμορ –και ας μην ξεκαρδιζόμαστε όλοι. Και δεν διαθέτει μόνο επαρκές λεξιλόγιο για  να βρίζει στα χιουμοριστικά του σχόλια με χαρακτηρισμούς «ηλίθιοι», «απατεώνες», «βλαμμένοι» κ.λπ.  Έχει, μαζί με όλα αυτά, και πολύ καλή αντίληψη του διοικείν. Βέβαια, δεν θα ήθελε να γίνει δήμαρχος, όπως εξήγησε στην ξεκαρδιστική εκπομπή του το Σάββατο, το «Ό,τι να ΄ναι», στον ραδιοφωνικό Σκάι. Θα μπορούσε να γίνει μόνο αν είχε δύο τρεις δικούς του ανθρώπους, έμπιστους, για να κάνουν τη δουλειά και εκείνος θα ήταν για τις δηλώσεις και τα συναφή. Ως δήμαρχος θα είχε προτεραιότητα το να κυκλοφορούν άνετα οι πολίτες. Και για να γίνει αυτό, εξήγησε, θα έκοβε όλα τα δέντρα που εμποδίζουν στα πεζοδρόμια! Γιατί «λέγονται  πεζοδρόμια, όχι δεντροδρόμια», πρόσθεσε και σκάσαμε στα γέλια από την πανέξυπνη παράφραση και το ευφυές λογοπαίγνιο. 

«Αυτοί, οι κυβερνήτες», αποφάνθηκε (επί λέξει, στον αέρα) «χεστήκανε» που  δεν έχουν πεζοδρόμια να κυκλοφορήσει οι πεζοί, να πάρουν τα παιδιά τους, να περπατάνε οι ανάπηροι. Και για να εμπεδώσουμε το κομψό ρήμα, επανέλαβε: «Αυτό ακριβώς λένε οι υπεύθυνοι: χαστήκαμε». 

Και ιδού η εμπνευσμένη λύση που πρότεινε: 
–Στα πεζοδρόμια που δεν υπάρχει χώρος για πεζούς, ξεριζώνω τα δέντρα… 
–Θα γίνει χαμός, απάντησε ο συμπαρουσιαστής του, ο Πέτρος Νικολάου
–Θα γίνει χαμός γιατί είναι ηλίθιοι, ανταπάντησε εκείνος.
–Μα η πόλη έχει λίγα δέντρα, αντέτεινε ο Νικολάου. 
–Έχει στην εξοχή. Οι πόλεις δεν είναι για τα δέντρα, απάντησε ο Βουλαρίνος.

Η οργισμένη κριτική του μιλούσε για «απατεώνες», που άφησαν τις πόλεις να γίνουν έτσι όπως έγιναν, και για «βλαμμένους». Δεν τη γλίτωσαν και οι πολίτες στους οποίους καταλόγισε συνενοχή «γιατί  είναι ηλίθιοι». 
Υπήρχε σε όλα αυτά και μια άλλη πρόταση: Αν είσαι από εκείνους που θέλουν δέντρα «να πας να ζήσεις στην επαρχία».

Η γλώσσα δεν είναι «Ό,τι να 'ναι»

Και με την ευκαιρία μια διόρθωση για να υπηρετήσουμε, πέρα από τα πεζοδρόμια, και τη γλώσσα. Πρώτα ο Νικολάου είπε ότι μπορεί να έχουν πολλή δουλειά οι δήμαρχοι, «αλλά δεν παίρνουν την άξινα στα χέρια». Και ο Βουλαρίνος επανέλαβε τον λάθος τονισμό: «Δεν παίρνουν την άξινα, αλλά…». Παιδιά, «αξίνα» είναι, όχι «άξινα». Ο τίνος στο «ί». Μπορεί για να πεζοδρόμια να λέμε ό,τι θέλουμε, αλλά για τη γλώσσα δεν λέμε «Ό,τι να ΄ναι», προσέχουμε.