Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021

Τα προσωπικά μας όρια είναι αδιαπραγμάτευτα

{...} Η σωματική μας ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς δεν έχει κάποια ελευθερία επάνω μας χωρίς την ξεκάθαρη έγκρισή μας. Κανείς δεν μας αγγίζει, πιάνει μέρη του σώματός μας ή μας αγκαλιάζει χωρίς την ρητή άδειά μας.Όχι, δεν είναι ΟΚ κάποιος που μόλις γνώρισες σε μια φιλική παρέα να σε αγκαλιάζει χωρίς να ρωτήσει πρώτα. Όχι, δεν είναι ΟΚ όταν μιλάς με αγνώστους να σου ακουμπούν το χέρι, την πλάτη ή οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι ΟΚ κάποιος χωρίς άδεια να είναι υπερβολικά μέσα στον προσωπικό σου χώρο, ακόμη και αν δεν σε αγγίζει.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για το σώμα σου. Είναι δικό σου, σου ανήκει, το χρησιμοποιείς και το διαθέτεις όπως εσύ επιλέγεις και δεν είναι υπόθεση κανενός τρίτου να το σχολιάσει, να σε συμβουλέψει ή να σε βοηθήσει όπως αυτός νομίζει χωρίς τη δική σου παρότρυνση.
Σε όποιον κάνει σε ένα από τα παραπάνω, κάνουμε άμεσα ξεκάθαρο ότι αυτή η συμπεριφορά μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, δεν είναι επιτρεπτή και δεν θα επαναληφθεί. Παίρνουμε έξτρα αποστάσεις, ενημερώνουμε έμπιστους γύρω μας για το όποιο συμβάν και δείχνουμε με τη στάση μας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή {...}

**Απόσπασμα από άρθρο του Χάρη Λυμπερόπουλου στο huffingtonpost.gr. Ολόκληρο εδώ.