Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Ένα πρωτοσέλιδο προσωπικής αποθέωσης και ένα ορθής δημοσιογραφικής εκτίμησης

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ

Για τον Κόκκινο Πρωταθλητή δεν υπάρχει σήμερα άλλο αθλητικό θέμα άξιο για το πρωτοσέλιδό του πλην ενός. Όλη η πρώτη του σελίδα είναι ένας ηχηρός, βροντερός, πανηγυρισμός για την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Όχι συνολικά των 28 που αθωώθηκαν (υπάρχει και γι΄ αυτούς ένα χτύπημα) αλλά μόνο του προέδρου! Τέτοιο προσωποκεντρικό πρωτοσέλιδο προσωπικής αποθέωσης σπάνια βρίσκουμε στην ιστορία του Τύπου. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και η υποβάθμιση του θέματος –η εξαφάνιση. Στην Sportime η αναφορά τής δικαστικής απόφασης περιορίζεται σε ελάχιστο χτύπημα μιας δίστηλης αράδας. Προφανώς μια τέτοια προβολή θέλει να δείξει κάτι... 

Όταν  αποκαλύπτονταν τα στοιχεία για τα «στημένα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο –και ήταν στοιχεία που  βασίζονταν σε ντοκουμέντα, κυρίως σε νομίμως μαγνητοφωνημένες καταγραφές από τον «υπερκοριό»–, πολλά Μέσα κώφευαν. Αρχικά δεν πρόβαλαν τις αποκαλύψεις με το επιχείρημα ότι δεν είχε ασκηθεί δίωξη· και μετά, όταν ασκήθηκε, πάλι τις αγνόησαν. Τώρα, γίνεται σε μικρότερο βαθμό το αντίστροφο: για κάποια Μέσα η αθώωση δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση την πληρώνει η είδηση και η σωστή ενημέρωση του αναγνώστη. 

Από τις εκδόσεις της Παρασκευής ξεχωρίζουμε μία για την ορθή προβολή των θεμάτων της. Ορθή, εννοούμε, από δημοσιογραφική και δεοντολογική άποψη. Είναι η έκδοση της Live Sport που δίνει στο γεγονός τον μισό από τον προοριζόμενο χώρο για βασικό θέμα –ίσο ακριβώς με τον άλλο μισό που αφορά τον Παναθηναϊκό, άρα και το πιο εμπορικό θέμα για την ίδια. Έχει σημασία αυτό (και είναι ο λόγος που το επισημαίνουμε), επειδή η Live Sport (η δημοσιογραφική γραμμή της οποίας δεν πολυπερνάει από το Φάληρο και την Πλατεία Αλεξάνδρας) όταν γίνονταν οι αποκαλύψεις, αλλά και στη συνέχεια (σε όλες τις εξελίξεις) τις πρόβαλε πιο δυνατά και πιο επίμονα από κάθε άλλη εφημερίδα με μεγάλα και ψαγμένα ρεπορτάζ. Τώρα, σεβόμενη την (όποια και να είναι) είδηση, της δίνει στην πρώτη σελίδα το χώρο που κρίνει και την παραθέτει καθαρή, χωρίς αρνητικά σχόλια ή υπαινιγμούς που θα μπορούσε να κάνει. 

Από τις πολιτικές εφημερίδες οι μόνες που έδωσαν χώρο στις πρώτες τους σελίδες για την αθώωση, είναι τα Νέα και η OnTime. Οι άλλες, πολλές από τις οποίες είχαν πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις, αγνόησαν το θέμα, που είναι σημαντικό από όποια πλευρά και να το δεις. Και για τα Νέα και για την OnTime στο πρωτοσέλιδο χτύπημα αθωώθηκε μόνο ο Μαρινάκης. 

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)