Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Μια ιστορία σκληρής βίας στο θέατρο

Η περιγραφή που έκανε η Ζέτα Δούκα για τη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη έχει εικόνα βίας. Ίσως μεγαλύτερη βία έχει η σκηνή που περιγράφηκε για την επίθεση του Μάνου Παπαγιάννη στη Σαφία Παυλίδου, συμπρωταγωνίστριά του πριν από τρία χρόνια στο θέατρο Χυτήριο όπου παιζόταν (με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση θεατών) η παράσταση «Πετάει πετάει». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών (Espresso): «Λίγο μετά το χειροκρότημα και αφού ο θίασος αποσύρθηκε στα καμαρίνια, ο Μάνος κατηγόρησε τη Σοφία ότι του έφαγε μία ατάκα. Η ηθοποιός του ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να αποφύγει την περαιτέρω σύγκρουση, δικαιολογώντας τον εαυτό της ότι δεν της βγήκε. Ο πρωταγωνιστής όμως ήταν φοβερά εκνευρισμένος. Την έβρισε άσχημα: Αυτό δεν θα το ξανακάνεις, γιατί θα σε γαμ... στη σκηνή. Κατόπιν σχεδόν ημίγυμνος βγήκε από το καμαρίνι του κι όρμησε στο δικό της. Άνοιξε την πόρτα με κλοτσιά και μπήκε μέσα. Την έπιασε από τον λαιμό και την πέταξε κάτω κι εκείνη χτύπησε σε μια καρέκλα».

Τη Σοφία Παπαγιάννη, σύμφωνα πάντα με εκείνο τα ρεπορτάζ, οδήγησε στο νοσοκομείο η Κόνυ Μεταξά. Οι δύο πρωταγωνιστές είχαν στην παράσταση και μια σκηνή με φιλί στο στόμα. 

Έναν χρόνο μετά η Παυλίδου μιλώντας στο Down Town της Κύπρου είχε δηλώσει:

«Ως άνθρωπο ένα κλικ πίσω με πήγε, γιατί, αντί να γυρίσω στο σπίτι μου με τα παιδάκια μου, έτρεχα στα νοσοκομεία. Αυτό με ταρακούνησε. Από την άλλη, δεν επηρεάστηκα επαγγελματικά. Εργάζομαι φέτος και είμαι μία χαρά. Φυσικά και έφυγα πέρσι από την παράσταση, έμεινα για έξι μήνες εκτός, που θα μπορούσα να τους είχα δουλέψει. Ενώ είχα κι άλλες προτάσεις αμέσως, ήθελα να πάρω τις αναπνοές μου και να ηρεμήσω».

Τότε είχε γραφτεί ότι «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού θεάτρου που βγαίνει είδηση προς τα έξω ότι δυο ηθοποιοί παίζουν ξύλο μέσα στα καμαρίνια». Να που υπήρξε και δεύτερη…