Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

Φανταστικά ρεπορτάζ...

Κοντεύουν δώδεκα χρόνια από τότε που το Βήμα του Σταύρου Ψυχάρη (και όχι μόνο) έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα της ιστορίας του γράφοντας στην κυριακάτικη έκδοση ότι συναντήθηκαν Καραμανλής-Ερντογάν, κάτι που δεν συνέβη αφού ο Τούρκος ηγέτης (πρωθυπουργός τότε) ανέβαλε αιφνιδιαστικά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Ψυχάρης αναγκάστηκε με προσωπικό κείμενό του να δώσει εξηγήσεις, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Πολλές εφημερίδες της περασμένης Κυριακής, με πρώτο "Το Βήμα", διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα». 

Αλλά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που εφημερίδες εκτέθηκαν από την αλλαγή προγραμμάτων, καθώς είχαν ετοιμάσει τα (φανταστικά!) ρεπορτάζ τους, αλλά τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν όπως τα έγραφαν. Για την ακρίβεια δεν… εξελίχθηκαν καθόλου! Τον Ιανουάριο τού 1981, ακριβώς τέτοιες μέρες, οι απογευματινές εφημερίδες έγραψαν για μια πολιτική συνάντηση που δεν έγινε. Τα έγραψαν από το μυαλό τους.

Τι ήταν αυτό που περιέγραφαν με λεπτομέρειες και ποιες εφημερίδες έκαναν τη γκάφα, μας το εξηγεί το pasatempo.wordpress.com, του Άγγελου Μενδρινού, που παραθέτει ντοκουμέντα της εποχής, σκαναρισμένα πρωτοσέλιδα,  ρεπορτάζ και άρθρα. Δείτε τα εδώ.