Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Όταν η Ελλάδα γιόρταζε τον «Εθνικό Κυβερνήτη» Ιωάννη Μεταξά...

Τον Ιανουάριο του 1940, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά η Ελλάδα ήταν ακόμη αμέτοχη, γιορτάστηκε σαν σήμερα σε κάθε άκρη της χώρας η ονομαστική εορτή του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά. Διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής στη Χίο:

«Η χθεσινή ονομαστική εορτή του εθνικού κυβερνήτου παρέσχε δια μίαν ακόμη φορά στον χιακό λαόν την ευκαιρία να διαδηλώσει με ειλικρίνεια,

σεμνότητα και ενθουσιασμόν την ευγνωμοσύνην και την βαθείαν αφοσίωσίν του προς τον υπέροχον αρχηγόν, ο οποίος από τετραετίας πλέον αναλαμβάνων τας ευθύνας της εξουσίας κατέστησε την εξαντλημένη και περιφρονημένη μέχρι τότε Ελλάδα, δύναμιν ακμαία και υπολογίσιμον εις την Βαλκανικήν».

Δοξολογία, αγήματα, απόδοση τιμών, πανηγυρικός λόγος και κατόπιν για κλείσιμο ένας σεισμός. Τότε ακόμη δεν υπήρχε μέτρηση σε Ρίχτερ.

** Το παραπάνω κείμενο, απόσπασμα δημοσιεύματος της εποχής (Από το Τετράδιο Μνήμης Χίος 1940), ανάρτησε στη σελίδα του στο fb, ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, παραπέμποντας στο Εκθετήριον, άλλη σελίδα του fb που επιμελείται ο ίδιος και έχει ιδιαίτερο αρχειακό ενδιαφέρον. Συνοδεύει την ανάρτηση με σκαναρισμένα κομμάτια εκείνου του δημοσιεύματος, στα οποία διαβάζουμε και άλλα αποσπάσματα που δίνουν το κλίμα μιας εποχής στην οποία κυριαρχούσε το πνεύμα του δικτατορικού καθεστώτος και η γλοιώδης υμνολογία του. Ανάμεσα σε άλλα: «Μετά την δοξολογίαν, ο ιατρός Γ. Σταγκούλης δι’ ωραίου και παραστατικού λόγου εξήρε το συντελεσθέν υπό του Εθνικού Κυβερνήτου έργον, υπογραμμίσας ιδιαιτέρως την στοργική του μέριμναν υπέρ της αγροτικής τάξεως».   

Ο Γιάννης Μακριδάκης (μόνιμος κάτοικος Χίου) σημειώνει ότι όποιος θέλει να αποκτήσει τα Τετράδια Μνήμης και το βιβλίο 10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, για να έχει στη διάθεσή του, μέρα προς μέρα, όλη την ιστορική καθημερινότητα του νησιού από το 1912 ως το 1940, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του στο ίνμποξ.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)