Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Έτρεχαν το βράδυ οι εφημερίδες...

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΒΑΛΑΝ ΤΙ - ΤΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ

Το βράδυ της Τετάρτης, των Θεοφανίων, προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, του Αΐ Γιαννιού, η δημοσιογραφική σκέψη πήγαινε στα γραφεία και τα τυπογραφεία των εφημερίδων, στον εργασιακό «πανικό» που θα επικρατούσε μπροστά σε μια αιφνιδιαστική επικαιρότητα και στο τρέξιμο δημοσιογράφων και τεχνικών. Πώς και ποιες θα προλάβαιναν με μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τα γεγονότα στις ΗΠΑ, έτσι γρήγορα που εξελίσσονταν, πόσες αλλαγές θα γίνονταν στα έτοιμα πρωτοσέλιδα, πόσος έξτρα χώρος θα εξασφαλιζόταν στις εσωτερικές σελίδες για εκτενή ρεπορτάζ, πόσο επίκαιρες θα ήταν το πρωί οι εφημερίδες ή πόσο θα μύριζαν μπαγιατίλα μπροστά στα σάιτ, πόσες θα πρόβαλαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ ή εκείνα της απειθαρχίας των ιεραρχών και τις θα τις εύρισκε το ξημέρωμα στα περίπτερα, αν πέραν του Ατλαντικού είχε συμβεί κάτι ακόμα πιο συνταρακτικό. 

Διαπίστωση: μόνο μια εφημερίδα έχει πρώτο θέμα τις ταραχές, την εισβολή στο Καπιτώλιο και ό,τι ακολούθησε (φυσικά όχι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες). Είναι τα Νέα που βγήκαν με βασικό τίτλο «Σοκ και Χάος». Τα οποία Νέα έχουν υποβαθμίσει σε μονόστηλο στο πρωτοσέλιδό τους τα των εκκλησιών και των ιεραρχών. Εντύπωση προκαλεί η πολύ μικρή, η ελάχιστη, προβολή τής εισβολής από τη Δημοκρατία που περιόρισε το θέμα σε «χτύπημα» μιάμισης στήλης, χαμηλά στην πρώτη σελίδα, ενώ το ίδιο μικρή ήταν αναφορά στα γεγονότα γύρω από τα Θεοφάνια. Περιορισμένη ήταν η αναφορά τού θέματος και από την Εστία.  

Το άλλο μεγάλο γεγονός της ημέρας, την απειθαρχία των ιεραρχών, με απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση, είχαν βασικό θέμα μόνο η Εφημερίδα των Συντακτών και η Κόντρα. Η πρώτη βγήκε με τίτλο «Αντιπρόεδρος είναι, ό,τι θέλει λέει - Κράτος εν κράτει είναι, ό,τι θέλουν κάνουν» (αναφερόταν και στον Άδωνη Γεωργιάδη και την αποκάλυψη για τα της Θεσσαλονίκης στον εορτή του Αγίου Δημητρίου) και η δεύτερη «Το πραξικόπημα των ιεραρχών εξευτέλισε το κράτος και διέσυρε την Αστυνομία». 

Ο Ελεύθερος Τύπος είχε βασικό θέμα την πανδημία, με τίτλο «Σήμα SOS για αύξηση κρουσμάτων». 

**Το πρωτοσέλιδα πήραμε και επεξεργαστήκαμε από το frontpages.gr. Πατήστε πάνω τους με τον κέρσορα για μεγέθυνση και εύκολη ανάγνωση. 

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)