Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Μια «άλλη» ανασκόπηση!

«Οι ανασκοπήσεις είναι για τους τεμπέληδες», αποφαίνεται ο Άγγελος Μενδρινός στο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος μπλογκ του, το pasatempo.wordpress.com. Και εξηγεί την άποψή του, γράφοντας ότι οι ανασκοπήσεις  «δεν κάνουν ρεπορτάζ, αναμασούν τα γεγονότα που θυμούνται, ή αυτά που θέλουν να ξεχάσουν όλοι». Γι΄ αυτό το «Πασατέμπος» πρωτοτυπεί και προσφέρει μια ανασκόπηση που διαβάζεται, έχει ενδιαφέρον και ζωντανεύει τις μνήμες ενός αιώνα, ανιχνεύοντας τα γεγονότα όλων των χρόνων που λήγουν σε «1»: 1921, 1931, 1941 κ.λπ. Ενδεικτικά, μεταφέρουμε εδώ το 1951, τη χρονιά που οι γυναίκες στην Ελλάδα πάτησαν για πρώτη φορά εκλογικό κέντρο. Το θέμα συνοδεύεται και με τη σχετική φωτογραφία της εποχής: 

«Σε μια δεκαετία έχουν έρθει τα… πάνω – κάτω, αλλά κάτι μένει σταθερό. Ο φόβος μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης. Ο Δυτικός και ο Ανατολικός (διάβαζε κομμουνιστικός…) κόσμος. Η χρονιά αρχίζει (4/1) με την εισβολή της Κίνας και της Βόρειας Κορέας στη Νότια. Στις 14 Μαρτίου Αμερικανοί και δυνάμεις του ΟΗΕ ανακαταλαμβάνουν την πρωτεύουσα των νοτίων Σεούλ. Στις 14 Απριλίου για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Ελληνίδες με αφορμή τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ λίγο νωρίτερα, ιδρύεται στον στρατό η οργάνωση – μήτρα της χούντας, ο ΙΔΕΑ που στόχο είχε να μην ψηφίζουν οι Έλληνες γενικώς επιβάλλοντας δικτατορία!»

Υπάρχουν και έτη που έχουν ενδιαφέρον για... οπαδούς! Τι έγινε το 1971: Και τι το 1981; Ευκολάκια! Υπάρχουν όμως και... δυσκολάκια. 

Δείτε εδώ, στο Πασατέμπος, αυτό το πολύ ωραίο, γεμάτο πληροφορίες και φυτογραφικό υλικό θέμα. Τίτλος του «Χρονιές στον άσο».