Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020

Αναερόβια συναισθήματα

Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΜΠΛΕΤ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ...

Η covid 19 μεταλλάχθηκε –καμιά έκπληξη. Στην εποχή των μεταλλάξεων ήταν  επόμενο να αλλάξει και ο ιός που άλλαξε τη ζωή μας. Με τις μάσκες έχει μεταλλαχθεί η εμφάνισή μας, με τις απαγορεύσεις τα έθιμά μας, με την αυτοσυγκράτηση η συναισθηματική συμπεριφορά μας. 

Έχει «πειραχτεί»:
- ο τρόπος που (δεν) φιλιόμαστε (πεταχτά φιλάκια στον αέρα),
- που χαιρετιόμαστε (με αγκωνοεπαφές),

- που περπατάμε (σλάλομ και αλλαγές πεζοδρομίων προς αποφυγήν περιπατητών),
- που θεατριζόμαστε (διαδικτυακά),
- που κάνουμε αγορές (όρθιοι από την πόρτα των μαγαζιών),
- ακόμα και ο τρόπος που πλενόμαστε (με ποτάμια από αντισηπτικά). 

Η απόλυτη ανατροπή της ζωής· πιο απόλυτη ήταν μόνο στον Β΄ Παγκόσμιο. Τα συναισθήματά μας έγιναν αναερόβια –ζουν χωρίς οξυγόνο, σαν τους αναερόβιους οργανισμούς.  Μαζί αναβαθμίστηκε η αξία τεχνολογικών προϊόντων. Μεταλλάχθηκαν και αυτά. Άλλαξε ο μεταβολισμός τού τάμπλετ, λόγου χάρη. Για τους γέροντες των νοσοκομείων αντικατάστησε τον τρόπο που για δεκαετίες αγαπούσαν και αγαπιόντουσαν. Το ίδιοι και για τους ασθενείς των νοσοκομείων, ακόμα και των ΜΕΘ: τα στήνουν απέναντί τους και βλέπουν από τη γυάλα προστασίας τον έξω κόσμο –τον γυάλινο, τον έτοιμο να σπάσει. Τα τάμπλετ έγιναν τα μάτια και η αγκαλιά τους· που κάποιες φορές είναι αποχαιρετιστήρια. Μετάλλαξη! 

(Στο πρώτο κύμα της φονικής πανδημίας, ένας δικός μας άνθρωπος, ο Μάκης, πέθανε στη Νέα Υόρκη μια-δυο μέρες μετά από ένα τηλεφώνημα στην οικογένειά του. Μάλλον, κάποιος νοσηλευτής τού πρόσφερε για λίγο το κινητό του –κανείς δεν σκέφτηκε το τάμπλετ. Ίσως επειδή ακόμα δεν είχε μεταλλαχθεί όσο έπρεπε…) #Σκέψεις 

Δ.Β.

**Η φωτογραφία που εικονογραφεί το θέμα μας είναι από ρεπορτάζ τού huffingtonpost.gr

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)