Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020

Ποιος σκέφτεται τα παιδιά των σούπερ μάρκετ κι όχι μόνο την πελατεία τους;

Γιατροί και νοσηλευτές είναι οι ήρωες της πανδημίας. Άξιοι επαίνων και χειροκροτημάτων. Η ηθική επιβράβευση θα έπρεπε να κινείται παράλληλα με την υλική, σαν δυο ράγες της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής. Ακολουθούν πιο ταπεινοί ήρωες. Ανάμεσά τους τα παιδιά των σούπερ μάρκετ, των επιχειρήσεων που έχουν γίνει πιο εύφορες οικονομικά σε περιβάλλον covid 19. Μήνες τώρα οι εργαζόμενοί τους έχουν λιώσει στα πόδια τους. Άλλοτε αρχίζοντας τη δουλειά στις 7 το πρωί (για να μην πέσουμε μαζεμένοι μετά!), άλλοτε δουλεύοντας σε αλλεπάλληλες Κυριακές. Όπως, αυτές των εορτών, με αυξημένα ωράρια, με συνήθως κομμένα τα ρεπό και με αγοραστική επίθεση χιλιάδων πελατών που φτιάχνουν ουρές αναμονής, μπαίνουν με τάξη, αδειάζουν τα ράφια και αφήνουν τις εκπνοές τους σε σχεδόν ολόκλειστους χώρους όπου λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργαζόμενοι. 

Και αυτήν την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το ΦΕΚ, «είχαν τη δυνατότητα» να είναι ανοικτά. Τα παιδιά των σούπερ μάρκετ θα δουλέψουν και το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου, που τα καταστήματά τους είναι κλειστά για την υποχρεωτική (και καθόλου δυνητική αυτή) ετήσια απογραφή στην οποία μετέχει συνήθως όλο το προσωπικό. Πρόκειται για μια εργασιακή διαδρομή μέχρι τελικής πτώσεως, απέναντι σε μια αγοραστική υπερλειτουργία που γίνεται μεγαλύτερη με τους διαφημιστικούς αγώνες δρόμου στους οποίους έχουν αποδοθεί οι μεγάλες αλυσίδες του χώρου.

Τούτη η Κυριακή ήταν η δεύτερη συνεχής με ανοικτά σούπερ μάρκετ, ενώ είχε προηγηθεί και μια ακόμα στην οποία θα άνοιγαν προαιρετικά –δεν ξέρουμε ποια και πόσα το έκαναν. Αλλά και την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, την επομένη της απογραφής, μπορούν «προαιρετικά» να λειτουργήσουν για να μην έχουμε στερητικό σύνδρομο αγοραστικής μανίας επί τρεις ημέρες! Βέβαια, το «προαιρετικά» αφορά τις προθέσεις των επιχειρήσεων, όχι των εργαζομένων.

Τελικά, αυτοί που βγάζουν τα προγράμματα ας μην σκέφτονται μόνο την πελατεία των σούπερ μάρκετ. Ας σκεφτούν και αυτά τα παιδιά που βγάζουν τη δουλειά, μας εξυπηρετούν και γεμίζουν τις επιχειρήσεις με κέρδη. 

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)