Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Πώς οι καραντίνες σκότωσαν τις στοιχηματικές εφημερίδες

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει τα στοιχηματικά έντυπα με τη δεύτερη καραντίνα που ήρθε να καταστρέψει την προσπάθεια ανάκαμψης από την πρώτη. Τότε είχαν διακόψει τις εκδόσεις τους αφού δεν γίνονταν αγώνες ούτε στα μεγάλα ούτε στα μεσαία πρωταθλήματα του κόσμου. Η επάνοδος στην εκδοτική και στην ποδοσφαιρική κανονικότητα είχε μεγάλες δυσκολίες. Ενδεικτικά, μία εφημερίδα κατά μέσο όρο άρχισε με κυκλοφορία περίπου 2.500 φύλλων αθροιστικά για τις δύο εκδόσεις της εβδομάδας (Τρίτη, Παρασκευή) και σιγά σιγά, καθώς επανέρχονταν σταδιακά τα πρωταθλήματα, έφτασε στα 8.000. Οι άλλες κινήθηκαν λίγο πιο κάτω ή λίγο πιο πάνω, ανάλογα με το μερίδιο που είχαν στην αγορά προ πανδημίας, αλλά οι διαφορές ήταν σχετικά μικρές. Αυτά ισχύουν για τα στοιχηματικά έντυπα που έχουν ενιαία τιμή στα 2,5 ευρώ, ενώ δεν γίνεται δημοσίως γνωστή η κυκλοφορία των «Προβλέψεων» που κυκλοφορούν με τιμή 1,20 ευρώ και σε σχήμα περιοδικού. 

Με τη νέα καραντίνα, τα στοιχηματικά φύλλα δεν διέκοψαν την κυκλοφορία τους, μολονότι μένουν κλειστά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, που αντλούν για τους πελάτες τους ένα πολύ μεγάλο μέρος των ειδικών εφημερίδων στοιχήματος. Υπολογίζεται ότι τα πρακτορεία μπορεί να αγοράζουν ακόμα και 3.000 φύλλα κάποιας ή κάποιων εφημερίδων εβδομαδιαίως.
  
Τώρα, τα στοιχηματικά έντυπα  κυκλοφορούν μόνο για τους διαδικτυακούς παίκτες, με μειωμένες σελίδες (συνήθως 48 το λιγότερο και 56  το περισσότερο), ενώ κατά μέσο όρο πουλάνε από 1.300 έως 2.200 φύλλα –πάντα αθροιστικά στις δύο εκδόσεις της εβδομάδας. Υπό κανονικές συνθήκες οι σελίδες τους είναι από 64 έως 80, ανάλογα με το πόσους αγώνες περιλαμβάνει το στοιχηματικό κουπόνι του ΟΠΑΠ.