Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020

8.12.80: 'Οταν ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε τον «προδότη» Τζον Λένον

«Κατά τις 5 μμ, την 8η Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον κατέβηκε κάτω. Ένα μικρό πλήθος από θαυμαστές τον περίμενε μπροστά από το κτίριο για φωτογραφίες και αυτόγραφα, όπως συνήθως. Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ήταν και αυτός εκεί. Μια φωτογραφία απαθανάτισε για πάντα αυτή τη στιγμή. Ο Τζον υπογράφει τον δίσκο του για τον άνθρωπο που θα τον δολοφονήσει λίγες ώρες αργότερα. Ο Τσάπμαν δεν έκανε τίποτα εκείνη τη στιγμή. Αλλά έμεινε κρυμμένος στις σκιές της εισόδου περιμένοντας να επιστρέψει το θύμα του. Το σχέδιό του είχε ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα. Παρόλο που ο Τσάπμαν ήταν θαυμαστής, μια σειρά από γεγονότα τον οδήγησαν στην κατάθλιψη που εξελίχθηκε σε πικρία. 
Μια πικρία που εξελίχθηκε σε μίσος και στράφηκε ενάντια στον Λένον. Στα μάτια του ο σταρ είχε ξεπουληθεί και είχε γίνει ελιτίστας –εγκαταλείποντας την εργατική τάξη που τόσο πίστευε συνεχώς. Ο προδότης έπρεπε να πεθάνει. Όταν ο Τζον επέστρεψε, ο Τσάπμαν του φώναξε. Ο τραγουδιστής έστρεψε το κεφάλι του και πιθανόν να αναγνώρισε τον στρουμπουλό διοπτροφόρο νεαρό στον οποίο είχε υπογράψει τον δίσκο του νωρίτερα εκείνη τη μέρα. Όμως αυτή τη φορά ο Τσάπμαν δεν του ζήτησε κάτι. Έβγαλε το όπλο και τον πυροβόλησε εξ επαφής. Όταν κατέφθασε βοήθεια, ο Τζον ήταν ακόμα ζωντανός. Σύντομα όμως έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αρχικά, ο Τσάμπαν επικαλέστηκε παραφροσύνη. ‘‘Ήταν οι φωνές στο κεφάλι μου που με ώθησαν να τον σκοτώσω’’. Ύστερα όμως παραδέχτηκε την ενοχή του. Η ποινή του ήταν ισόβια κάθειρξη τουλάχιστον είκοσι ετών».

**Πήραμε την αφήγηση από το «Λένον», το κόμικ που κυκλοφόρησε, ένθετο, για πρώτη φορά στη Ελλάδα σε τρεις συνέχειες από την Εφημερίδα των Συντακτών. Πολύ καλή δουλειά (έχουμε γράψει εδώ) των εκδόσεων «Μικρός Ήρως» της οικογένειας Ανεμοδουρά. Από εκεί και το σκίτσο που δημοσιεύουμε.