Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

«Μας σκοτώνουν σαν μύγες»

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ  «Ο ΜΑΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ», ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΦ.ΣΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΛΕΝΟΝ», ΤΩΝ ΕΚΟΣΕΩΝ 
ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ  

«Είμαστε οι εκλεκτοί στους οποίους ο Θεός χάρισε τους εγκόσμιους θησαυρούς του. Θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ιδιαίτερα προνόμιά μας και στον Παράδεισο τον δικό μας. Παράδεισο, ξέχωρα από τις κατώτερες φυλές. Όπως επιθυμεί ο Θεός και για την επίγεια ζωή
». Λόγια του απόστρατου στρατηγού Κόνσταντ Φιλιγιούν, ενός από τους σκληρότερους διώκτες τού Νέλσον Μαντέλα. Η ιστορία τού ηγέτη των μαύρων κατά του Απαρτχάιντ εικονογραφείται με μια σειρά από σκίτσα στη νέα προσφορά τής Εφημερίδας των Συντακτών. Τη βρίσκομε και αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, μια σημαντική δουλειά, όπως ακριβώς ήταν και η προηγούμενη για τη ζωή τού Τζον Λένον που κυκλοφόρησε πάλι από την ΕφΣυν σε τρία τεύχη πριν από μερικές εβδομάδες. Και οι δύο εκδόσεις είναι της «Μικρός Ήρως», της οικογένειας Ανεμοδουρά, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την Ελλάδα. 

Η προσφορά αυτού του Σαββατοκύριακου, του πρώτου μέρους, είναι 66 σελίδες, οκτώ περισσότερες από το πρώτο τεύχος τής σειράς «Λένον», που είχε κυκλοφορήσει σε 58 σελίδες και ολοκληρώθηκε σε τρεις συνέχειες (οι άλλες δύο ήταν από 54 σελίδες). Στο πρώτος τεύχος τής νέας σειράς που τιτλοφορείται «Ο Μαντέλα και ο στρατηγός», εικονογραφείται η ιστορία του θρυλικού ηγέτη, μαζί με τα συγκλονιστικά γεγονότα, τις σφαγές, τις αντιδράσεις, τον «Χαμογελαστό φονιά» που σκότωνε μαύρους, τις διαδηλώσεις με συνθήματα και πανό, όπως «Μαντέλα βοήθησέ μας. Μας σκοτώνουν σαν μύγες».

Στην ταυτότητα της ένθετης έκδοσης, διαβάζουμε ότι είναι η πρώτη στα ελληνικά, με χρονολογία κυκλοφορίας Δεκέμβριος 2020. Υπεύθυνος έκδοσης ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, μετάφραση Τατιάνα Ραπακούλια, graphic design Τίνα Χελιώτη, διόρθωση και επιμέλεια κειμένου Λεωκράτης Αναμοδουράς.