Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020

Το «μοντέλο Μπουτάρη», ο ιός και τα... γλέντια, τα τσίπουρα, οι χοροί!

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Γιάννης Μπουτάρης με τον κορωνοϊό και τη διάδοσή του στη Θεσσαλονίκη; Καμία! Αλλά αυτές τις κρίσιμες ώρες μπορεί να βοηθήσει αποτρεπτικά, σύμφωνα με αρθρογράφο των Νέων, τον Μιχάλη Μητσό, ο οποίος αποφαίνεται ότι το «μοντέλο Μπουτάρη» είναι αυτό που «διέρχεται βαθιά κρίση σε όλο τον πλανήτη, και κατ’ εξοχήν στη Θεσσαλονίκη». Και ποιο είναι το «μοντέλο Μπουτάρη» που δοκιμάζεται; Είναι αυτό που σήμερα, λόγω καταστάσεων, αποδοκιμάζεται. Ο Μ.Μ. το περιγράφει: Το μοντέλο του προηγούμενου δήμαρχου Θεσσαλονίκης είναι «Ο κοσμοπολιτισμός, η ανθρώπινη επαφή, η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, το χτύπημα στην πλάτη. Τα γλέντια, τα τσίπουρα, οι χοροί. Και, βέβαια, οι ανοιχτές πόλεις». 

Μάλιστα... Τα γλέντια, τα τσίπουρα, οι χοροί! Και όλα αυτά, ή τα περισσότερα, ήρθε να τα μαζέψει ο νυν δήμαρχος, ο οποίος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «έσπευσε να ακυρώσει πολλές από τις πρωτοβουλίες του –πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, υπηρεσίες για την προώθηση του τουρισμού– και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα που είχε πάρει η πόλη». Δηλαδή «κατά κάποιον τρόπο ήταν προφητικός» όπως αναφέρεται στο άρθρο.

Ο  Μιχάλης Μήτσος θεωρεί ιδανικό τον τέως δήμαρχο για να μιλήσει στους συμπολίτες του, σε εκείνους τουλάχιστον που ήθελαν το «μοντέλο Μπουτάρη». Αναφερόμενος στον «‘‘μεγάλο χαμένο’’ της χρονιάς», όπως τον χαρακτηρίζει, με τρία κοσμητικά επίθετα («ντόμπρος», «ευθύς», «τρυφερός») γράφει: 

« Ίσως λοιπόν να είχε κάποιο νόημα να απευθυνθεί αυτές τις τραγικές ώρες στους Θεσσαλονικείς ο "μεγάλος χαμένος" της χρονιάς. Ο ντόμπρος, ευθύς και τρυφερός Γιάννης Μπουτάρης. Να τους μιλήσει όπως εκείνος ξέρει. Να τους μαλώσει και να τους εμψυχώσει, να τους νουθετήσει και να τους ενθαρρύνει».  

Για να ξανάρθουν οι μέρες με τα γλέντια, τα τσίπουρα και τους χορούς, συμπληρώνουμε εμείς...