Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

Οι φορτισμένες μέρες του Νοέμβρη...

Ο Νοέμβρης του 1973 έχει ανεξίτηλο χρώμα στη μνήμη για όσους έζησαν τότε, νέοι ή παιδιά, μέσα στα γεγονότα ή κοντά τους, πρωταγωνιστές ή μάρτυρες, αυτόπτες της εξέγερσης ή αυτήκοες των ήχων της εξεγερμένης Πατησίων. Ο Νοέμβρης του 1973 έχει ιστορική φόρτιση και για τις μετέπειτα γενιές που άκουσαν διηγήσεις, διάβασαν κείμενα, είδαν ταινίες, αντίκρισαν φωτογραφίες, συγχρωτίστηκαν σε κόμματα με πρόσωπα της εξέγερσης, τίμησαν με πάθος και σεβασμό το Πολυτεχνείο στις επετείους που ακολούθησαν από τότε. Κάθε μέρα τού Νοέμβρη 1973, πριν και μετά τη νύχτα των του τανκ, είναι σημαδεμένη από στιγμές. Κάθε μέρα και κάθε ώρα εκείνου του μήνα γραφόταν η Ιστορία. Με αίμα και με ερπύστριες. Μη μηνύματα και με δολοφονίες. Με ηρωισμό και με βασανιστήρια

Ο Τύπος τής εποχής κράτησε ζωντανές εκείνες τις στιγμές, εκείνες τις μέρες. Και τις παρέδωσε στην Ιστορία. Τον ξεφυλλίζεις και τονώνεις τα χρώματα της μνήμης, αν και όπου έχουν ξεθωριάσει. Θυμάσαι το άρωμα του ιστορικού Νοέμβρη, την ατμόσφαιρά του. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η προσφορά τού σάιτ των ιστοριών και της Ιστορίας, του pasatempo.wordpress.com, που διαχειρίζεται ο συνάδελφος και φίλος Άγγελος Μενδρινός. Έχει αρχίσει ήδη να δημοσιεύει αντίστοιχα πρωτοσέλιδα, ή στοιχεία  των εφημερίδων, κάθε ημερομηνίας. Το έκανε στις 13 και στις 14 Νοεμβρίου, το κάνει και τις 16 του μήνα. 

Πώς περιέγραφε ο Τύπος την κατάσταση λίγες ώρες πριν η Χούντα σηκώσει τα όπλα κατά άοπλων. Πώς κορυφώνεται το ιστορικό γεγονός. Είναι εντυπωσιακό –έτσι  φαίνεται τουλάχιστον σήμερα– το πώς ακόμα και εφημερίδες τού συντηρητικού πολιτικού χώρου έδιναν τον τόνο της εξέγερσης. «Απαραβίαστο το Πολυτεχνείο, προσετέθη αριθμός εργατών και αγροτών», έγραφε η Απογευματινή.  «Οι φοιτητικές εκδηλώσεις επεκτείνονται», ανέφερε η Βραδυνή  και πρόσθετε ότι «Χθες κυριάρχησαν πολιτικά συνθήματα».  

Ζήστε την ατμόσφαιρα της τελευταίας ημέρας πριν από την Ώρα Μηδέν του Πολυτεχνείου ξεφυλλίζοντας σελίδες από το μπλοκ Πασατέμπος

Δείτε εδώ πρωτοσέλιδα, σκαναρισμένα αποσπάσματα από σελίδες της 16ης Νοεμβρίου 1973 και πολιτικές γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν όταν το κακό σπυρί της Χούντας «είχε αρχίσει να σπάει», όπως γράφει στο αφιέρωμά του ο Άγγελος Μενδρινός.