Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Αποκρουστικός Τσόκλης! (...Που ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά ήταν αργά)

Ο Κώστας Τσόκλης έγινε για μια ακόμα φορά ανατριχιαστικός. Το «για μια ακόμα φορά» πάει σε προ εικοσαετίας δήλωσή του, που ήταν ευθέως υποστηρικτή για τους βιαστές. Μια δήλωση με την οποία δικαιολογεί εκείνους που ενεργούν, λέει, με τις ορμές της φύσης τους και απορεί γιατί ο βιαστής θεωρείται «πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της απέξω ή φορά τη φούστα και φαίνεται η κυλόττα της» και αφού «τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν –δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει αυτόν τον άνθρωπο και όχι την ίδια που προκαλεί, αφού η φύση τον σπρώχνει σε αυτό». 

Βέβαια, την άποψή του δεν ελαφραίνει η διευκρίνηση ότι «θα ήθελα κάθε φορά που γίνεται ένας βιασμός να ξέρω ποιος έφταιξε από τους δυο». Φαίνεται απίστευτο, αλλά το βίντεο υπάρχει στο Διαδίκτυο για όσους δεν μπορούν να πιστέψουν αυτά που διαβάζουν

Τώρα, στα 90 του, ο Τσόκλης προκαλεί πάλι με τον κυνισμό του και τις ακραίες θεωρία του. Μιλώντας για την πανδημία και τη διαφορετική συμπεριφορά στις ηλικίες των ανθρώπων, αναρωτιέται: «Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία;» Και βάζει ένα ακόμα ερώτημα: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρά Μαρία, ακόμη και αν ο ένας είναι 84 χρονών και η άλλη 17;» 

Αποκρουστικός ο ζωγράφος που λίγο πριν μπει στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, θα ήθελε, προφανώς, να ζήσει σε βάρος ενός παιδιού που μπορεί να γίνει «όρθιο βόδι», αλλά, μπορεί και ένας Πικάσο. Ποιος Τσόκλης έχει δικαίωμα να του στερήσει τη δυνατότητα να ζήσει και να δοκιμάσει; Και, πιθανόν, αν δεν γίνει Πικάσο, μπορεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος από εκείνους με τις… ευγονικές θεωρίες Τσόκλη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στα 84 χρόνια του, ο Κώστας Τσόκλης δήλωνε ότι «θα ήθελα να έχω αυτοκτονήσει, τώρα πλέον είναι αργά». Και εξηγούσε το γιατί: «Ήθελα να το έχω κάνει για να τονίσω το μύθο μου». Ίσως γι' αυτό και οι ακραίες (οι «ανατρεπτικές» όπως λέει) δηλώσεις του: για να τονίσει τον μύθο του...