Σε όλη αυτή την πορεία της ενδιάμεσης περιόδου μεταξύ των δύο lockdown που έζησε η χώρα είχαμε βάλει στο μυαλό μας ότι αν γίνει η στραβή θα γίνει από τους superspreaders.Τους νέους που πήγαιναν σε πάρτι χωρίς μάσκες. Χόρευαν ο ένας πλάι στον άλλο. Φιλιόντουσαν. Έκαναν σεξ. Ξέρετε όλα αυτά τα Σόδομα και Γόμορρα που στην πράξη είναι η ζωή αλλά που για κάποιον λόγο την έχουμε αποδώσει μόνο ως νεανική ζωή. Γιατί όμως συνδέθηκε όλη αυτή η έξαρση των κρουσμάτων στους νέους; Με ποια στοιχεία; Το μόνο που έχουμε υπόψη μας και το μόνο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Πράγματι, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Αύγουστο, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες και οι 40άρηδες ήταν κατεξοχήν εκείνοι που μετέδιδαν περισσότερο τον ιό. Αυτή την τάση την είδαμε και στη χώρα μας.
Ναι, αυτό υπήρξε ένα δεδομένο. Πράγματι μπορούμε να πούμε με μια σχετική ασφάλεια ότι η νέα διασπορά του ιού ξεκίνησε κατά βάση από τους νέους. Κάπου εδώ όμως έρχεται το εξωτικό πουλί που λέγαμε παραπάνω. Γιατί τα δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα, η ανάγνωσή τους όμως πολλές φορές γίνεται και με τρόπο πολιτικό. Όταν βλέπεις, λοιπόν, τους νέους ως παρτάκια που το μόνο που κοιτάνε είναι η καλοπέραση και η διασκέδαση η εξίσωση βγαίνει εύκολα. Πολλά κρούσματα σε νέους συν προκατατάληψη για τους νέους σημαίνει ότι η διασκέδαση των νέων αύξησε τα κρούσματα. Είναι όμως πράγματι έτσι; Γιατί καμιά φορά όταν κοιτάς το εξωτικό πουλί με το κιάλι μπορεί να θαυμάζεις το πανέμορφο ράμφος του αλλά να χάνεις όλο το περιβάλλον που το περιτριγυρίζει. Ίσως και να χάνεις την επαφή σου με την πραγματικότητα.
**Διαβάστε εδώ τη συνέχεια από το θέμα του Νίκου Σταματίνη στο oneman.gr που δημοσιεύεται με τίτλο «Σεξ, πάρτι, ποτά: Μήπως όμως δεν ασχολούνται όλοι οι νέοι μόνο με την καλοπέρασή τους;»