Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Χάνουν το «στήριγμα» της Σουηδίας

Η Σουηδία είχε γίνει η χώρα-πρότυπο για τους πάσης φύσεως αμφισβητίες του κορωνοϊού και των αρνητών της έκτασης των μέτρων για την αναχαίτισή του. Το «πάσης φύσεως» είναι κυριολεκτικό: αφορά γιατρούς αναγνωρισμένους, γιατρούς κατ' επίφαση, γιατρούς που ψάχνουν την αναγνώριση κάνοντας θόρυβο, συνωμοσιολόγους, σκεπτικιστές κ.λπ. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην αρχή τής πανδημίας με την Αγγλία. Πριν ασθενήσει σοβαρά ο πρωθυπουργός της, ο Μπόρις Τζόνσον, οι Βρετανοί μιλούσαν (και όμνυαν) για την «ανοσία της αγέλης». Από εκεί πρωτακούσαμε τον όρο. Κι εκεί σημειώθηκαν εκατόμβες νεκρών. Μετά ήρθε η σειρά της Σουηδίας να σηκώσει ψηλά τη θεωρία της μαζικής ανοσίας. Αλλά πλέον και η σκανδιναβική χώρα κάνει πίσω και μπαίνει στη λογική των πιο σκληρών μέτρων. Που δεν είναι τόσο σκληρά, όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, και στον κόσμο γενικά, αλλά είναι σαφώς σκληρότερα από αυτά που είχαν ληφθεί αρχικά. Οι «πάσης φύσεως» χάνουν ένα μεγάλο στήριγμα των θεωριών τους. 

Τα μέτρα 

Το απόσπασμα από θέμα του menshouse.gr που ακολουθεί, είναι ενδεικτικό:

{...} Η στρατηγική της ανοσίας αγέλης θεωρείται πια και επίσημα «παρωχημένη», έστω και αν δεν το παραδέχεται ανοιχτά η σουηδική κυβέρνηση. Η καταφυγή σε ένα πρωτόγνωρο μέτρο είναι η απόδειξη
περί αυτού. Από σήμερα, 24 Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα ξεκινάει την εφαρμογή του πιο σκληρού – για τα δεδομένα της – μέτρου για την καταπολέμηση της επιδημίας, θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 8 άτομα σε δημόσιες συναθροίσεις, αλλά και εκδηλώσεις.
Έως τώρα το όριο συμμετοχής οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση και φυσικά η κατακόρυφη μείωση του ορίου καταδεικνύει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν το χαρακτήρισε ως ένα «πολύ παρεμβατικό» και «άνευ προηγουμένου», αλλά «αναγκαίο» μέτρο που στοχεύει στη μείωση της καμπύλης του αριθμού των μολύνσεων, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε γυμναστήρια και βιβλιοθήκες και να μειώσουν τις επισκέψεις τους στα εστιατόρια.
Την 1η Νοεμβρίου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είχε θέσει ως όριο τα 300 άτομα για καθήμενους σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και αθλητικά γεγονότα. Όλες όμως οι περιφέρειες είχαν επιλέξει ως μάξιμουμ όριο τα 50 άτομα και από σήμερα αυτό το όριο αυτό πέφτει στα 8 {...}

**Ολόκληρο το θέμα στο menshouse.gr εδώ