Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

«Είναι τρελός; Βγάζει εφημερίδα τέτοια εποχή;»

Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ DOCUMENTO, ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ΄16

Το Documento έκλεισε τέσσερα χρόνια ζωής και το γιορτάζει. Τέσσερα χρόνια με αντιδράσεις και χτυπήματα. Χτυπάει αυτό, το χτυπάνε οι άλλοι –μάχη! Όταν κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2016, σε μια εποχή που το βούλιαγμα της έντυπης δημοσιογραφίας ήταν σε εξέλιξη (η οποία συνεχίζεται αμείωτα, βέβαια), προκάλεσε αίσθηση το παράτολμο της προσπάθειας. Οι διαφημιστές που ανέλαβαν την καμπάνια για τη νέα εφημερίδα είχαν προτείνει στον Κώστα Βαξεβάνη το σλόγκαν «Είναι τρελός; Βγάζει εφημερίδα τέτοια εποχή;». Δεν πέρασε, γιατί, όπως έγραψε ο εκδότης στο εντιτόριαλ, «προτιμήσαμε καμπάνια πιο αντιπροσωπευτική».

Στο πιεστήριο, με το πρώτο φύλλο ανά χείρας
Εδώ, στο μπλογκ του Harddog, ανήμερα της πρώτης έκδοσης, την Κυριακή 20 Νοέμβρη 2016, αφιερώσαμε ένα εκτενές κείμενο, μια απόπειρα ανάλυσης της προσπάθειας. Τι μας άρεσε, πού είχαμε επιφυλάξεις, τι εντύπωση μας έκαναν τα πρώτα θέματά της, ποιοι έγραφαν, τι περιμέναμε από μια κυριακάτικη εφημερίδα που αποκήρυξε τις προσφορές σε μια αγορά γεμάτη από τέτοιες. Ακόμα το μπλογκ μέτρησε μία προς μία τις διαφημίσεις τού Documento, ανέφερε ποιες ήταν και τις σύγκρινε αριθμητικά με τις διαφημίσεις άλλης κυριακάτικης εφημερίδας της ίδιας ηmέρας. 

Εμείς ξαναδιαβάσαμε εκείνο το θέμα για να θυμηθούμε την πρώτη αίσθηση. Βρήκαμε ενδιαφέρον το μικρό άλμα στον χρόνο. Αν το βρίσκετε και εσείς, αναζητήστε το θέμα πατώντας εδώ

**O Harddog στο facebook