Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020

Η Σουηδία σε ρυθμούς... Τσιόδρα

{...} Αν και το σύστημα υγείας της χώρας θεωρείται από τα πιο πλήρη στην Ευρώπη, ακόμη κι αυτό πλησιάζει στα όριά του, καθώς οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν και εκφράζονται φόβοι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, την ίδια ώρα που αρκετοί επιστήμονες ζητούν την λήψη ακόμη πιο σκληρών και δραστικών περιοριστικών μέτρων τώρα και όχι αργότερα.

Άλλωστε στο μυαλό όλων βρίσκεται ήδη ο Δεκέμβριος, μήνας που λόγω των μεγάλων εορτών που έχει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τώρα εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι θεωρώντας ότι κάθε μη τολμηρή κίνηση από τις κυβερνήσεις τώρα θα έχει αντίκτυπο –και μάλιστα πολύ σοβαρό- σε μερικές εβδομάδες από τώρα.

Η Σουηδία η οποία ακόμα και στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα έπαιρνε…χαλαρά μέτρα (που στην ουσία δεν ήταν μέτρα, αλλά συστάσεις στους πολίτες) πλέον αλλάζει τακτική. Το «πείραμα της ανοσίας της αγέλης» εγκαταλείπεται για την ώρα καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει μοντέλο και να υιοθετήσει το… «πείραμα Τσιόδρα». Μέτρα, περιορισμοί και lockdown. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομολογία των Σουηδών ότι ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο δρόμος της «ανοσίας της αγέλης» ήταν τελικά αδιέξοδος…

**Απόσπασμα από θέμα τού menshouse.gr για τη Σουηδία και τα... όψιμα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ολόκληρο εδώ.