Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Λύγισε η «τίγρης» του Τηλέμαχου

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΧΗΤΗ! 

Βρεθήκαμε τυχαία μετά από χρόνια. Βέβαια, στο Διαδίκτυο, στο fb, έγινε η «συνάντηση», αλλά κάτι είναι και αυτό· από ολότελα… Θυμηθήκαμε τη συνύπαρξή μας σε μια δουλειά την οποία, όσοι μετείχαμε, τη θυμόμαστε σαν «θρυλική» στην καριέρα μας –και ας μην μπορούν να το καταλάβουν όσοι το ακούνε σήμερα: στο Ράδιο-5 των πέντε Δήμων της Β΄ Πειραιά, δηλαδή σε έναν από τα τους πρώτους σταθμούς τής αποκαλούμενης Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, που χάραζε νέο δρόμο στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία, πέρα από τη μονοπωλιακή, ως τότε κρατική, ραδιοφωνία. Εξαιρετικός σταθμός, εξαιρετική στελέχωση, εξαιρετική για την εποχή του τεχνική υποδομή, εξαιρετικές μνήμες.

Ανάμεσα στα άλλα που «είπαμε» από το ίνμποξ, ήταν και τα ονόματα των τότε συναδέλφων που είχαν φύγει από τη ζωή. Ανενημέρωτος εν πολλοίς, ένιωσα έκπληξη από το πόσοι πολλοί (και ποιοι) είχαν εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Διευθυντικά στελέχη, μουσικοί παραγωγοί, ηχολήπτες, φύλακες στο ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό κτίριο στο Κερατσίνι, επί δημαρχίας Σαράφογλου, όπου στεγάστηκε το Ράδιο-5, μαζί με το όνειρό μας ότι θα φτιάχναμε κάτι μεγάλο που θα άντεχε στο χρόνο. Δεν άντεξε πολύ, όσο άξιζε. 

Αυτά «λέγαμε» διαδικτυακά με τον Τηλέμαχο Καραβία, άξιο δημοσιογράφο, ποιητή, εξαίρετο πνευματικό άνθρωπο και πρώην δήμαρχο της Ιθάκης. Ο οποίος προχθές προστέθηκε στη λίστα των απόντων από το παλιό Ράδιο-5 των 94,4. Ο Τηλέμαχος αντιμετώπιζε με ψυχική δύναμη το πρόβλημα της υγείας του ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Στις 18 Οκτώβρη έγραφε στη σελίδα του, στο fb: «Έχω μια τίγρη μέσα και θα το ξεπεράσω... Ευχαριστώ όλους σας για τη συμπαράσταση». 

Ο καθένας μας παλεύει με το όποιο λιοντάρι, τίγρη ή… γατούλα έχει μέσα του, αλλά το αποτέλεσμα της μάχης με τον Κέρβερο του άλλου είναι προδιαγεγραμμένο: ήττα! Ο Τηλέμαχος την έχασε νωρίς, στα 65 του. Αλλά πάλεψε πολύ και με αξιοπρέπεια. Γεια σου, μαχητή.

Δ.Β.