Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Τάφος πυρηνικών αποβλήτων

Ξέρουμε πώς να παράγουμε ηλεκτρισμό από το ουράνιο και ξέρουμε πώς να προκαλούμε θάνατο απ’ αυτό, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ξεφορτωθούμε όταν μας έχει κάνει τη δουλειά μας.
Βαθιά στο βραχώδες υπόβαθρο της νήσου Ολκιλουότο στη νοτιοδυτική Φινλανδία, ένας τάφος κατασκευάζεται. Ο στόχος είναι να επιβιώσει περισσότερο όχι μόνο από τους ανθρώπους που τον σχεδίασαν, αλλά κι από το είδος που τον σχεδίασε. Ο στόχος είναι να παραμείνει ακέραιος χωρίς μελλοντική συντήρηση για 100.000 χρόνια, ικανός να αντέξει μια μελλοντική Εποχή Παγετώνων

Πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια, τρία μείζονα ποτάμια συστήματα έρρεαν στη Σαχάρα. Πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια, ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι άρχιζαν το ταξίδι τους έξω από την Αφρική. Η παλαιότερη πυραμίδα είναι ηλικίας 4.600 χρόνων· η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία είναι νεότερη των 2.000 χρόνων. Ο φινλανδικός τάφος έχει κάποια από τα πλέον ασφαλή πρωτόκολλα φύλαξης που επινοήθηκαν ποτέ: είναι πιο ασφαλής από τις κρύπτες των φαραώ, πιο ασφαλής από οποιαδήποτε φυλακή υπερυψίστης ασφαλείας. 

Η ελπίδα είναι ό,τι τοποθετηθεί μέσα σε τούτον τον τάφο να μη βγει ποτέ εξαιτίας άλλου παράγοντα πλην των γεωλογικών. Ο τάφος είναι ένα πείραμα μετα-ανθρώπινης αρχιτεκτονικής, και η ονομασία του είναι Όνκαλο, που στα φινλανδικά σημαίνει «σπηλιά» ή «κρυψώνα». Αυτό που θα κρυφτεί στο Όνκαλο είναι υψηλής ραδιενέργειας πυρηνικά απόβλητα, ίσως η σκοτεινότερη ύλη που εχουμε δημιουργήσει ποτέ. 

**Απόσπασμα από θέμα στο Lifo.gr. μς τίτλο «Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα». Ολόκληρο εδώ, μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.