Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Η δημοσιογράφος που έκλεισε θυμωμένη το τηλέφωνο στον Μακριδάκη...

Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις «αναχωρητή», αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό. Ο Γιάννης Μακριδάκης επέλεξε να ζει στη Χίο, να καλλιεργεί τη γη, να μπολιάζει δέντρα, να ασχολείται με τη φύση, τη θάλασσα, τα πετεινά του ουρανού και τα ζώα. Και, ακόμα, επέλεξε να μάχεται για τους υδροβιότοπους που καταστρέφονται από το ανθρώπινο πόδι και χαρακώνονται από τα λάστιχα-ερπύστριες των 4x4. Φυσικά, μαζί με όλα αυτά συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να γράφει και να δημιουργεί συγγραφικά. Όπως έγινε με τον τελευταίο του βιβλίο, το Ενάμισι δευτερόλεπτο φως –μια φέτα ζωής από την ερημιά τού φάρου, με φόντο την κλειστή κοινωνία ενός  νησιού. Υπέροχο έργο, με δύσκολη, ιδιαίτερη γραφή, και με βαθιά γνώση τής ζωής ερημίτη, του ζωή του φαροφύλακα. (Αργότερα –διάθεση και καθαρό μυαλό να έχουμε– ίσως  τα πούμε πιο αναλυτικά γι' αυτήν την εξαιρετική δουλειά τού συγγραφέα).

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Μακριδάκης έχει αποτραβηχτεί από τη ζωή. Έχει απομακρυνθεί μόνο από αυτά που μπορεί να συγκινούν άλλους, αλλά όχι εκείνον. Όπως, λόγου χάρη, είναι η… απρόκλητη πρόσκληση μιας κυρίας δημοσιογράφου, να βγει να μιλήσει σε ραδιόφωνο της Αθήνας. Όπως έγραψε ο ίδιος στο φέισμπουκ, του δήλωσε, «με ύφος βεβαιότατον», ότι «είναι συνεργάτιδα τού τάδε δημοσιογράφου, που κάνει την τάδε εκπομπή στο τάδε Ραδιόφωνο της Αθήνας». Δίχως να τον ρωτήσει αν θέλει, γιατί «το είχε βέβαιο ότι θα θέλω», τον ενημέρωσε ότι αύριο «θα με βγάλουν στον αέρα να μιλήσουμε με αφορμή την ημέρα». Της απάντησε «δεν θέλω» και εκείνη «αιφνιδιάστηκε, μου έκλεισε ψυχρά το τηλέφωνο».

Αλλά, κύριε συγγραφέα, πώς τολμάς να λες «όχι» στον προγραμματισμό τού τάδε δημοσιογράφου που δεν σε έχει ρωτήσει αν θέλεις ή δεν θέλεις να μιλήσεις στην εκπομπή του; Και ο οποίος δεν έχει μάθει να του λένε «όχι». 

**Η φωτογραφία του Πάρις Ταβιτιάν, που εικονογραφεί το θέμα τού Harddog, είναι από παλαιότερη συνέντευξη του συγγραφέα στη Lifo.