Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020

Ένας αντάρτης κόντρα στην κυρίαρχη άποψη στα ΜΜΕ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΙΝ» ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: «ΑΝΤΙΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ "ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ"» 

Στο τέλος τού Δεκεμβρίου 2016 ο Γιώργος Δελαστίκ παραιτήθηκε, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, από τη διεύθυνση του Πριν, της εφημερίδας τού ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα). Σε αυτή τη θέση παρέμεινε περίπου για τρεις δεκαετίες και, όπως είχε

γράψει στο κείμενο της παραίτησής του, ανέλαβε «ως διευθυντής στην ηλικία των 37 χρόνων και παραιτούμαι από τη διεύθυνση της εφημερίδας στην ηλικία των 64 ετών». Στο ίδιο κείμενο διαβεβαίωνε ότι η παραίτησή του δεν είχε σχέση με φημολογούμενη διάσταση απόψεων. Έγραφε: «Αποφάσισα από σήμερα να πάψω να είμαι διευθυντής του Πριν. Όχι, η απόφασή μου αυτή δεν υποδηλώνει κατά κανένα τρόπο ‘‘αγεφύρωτες διαφορές με τη γραμμή του ΝΑΡ’’. Θα απογοητεύσω όσους νόμισαν προς στιγμή ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τέτοιου είδους διάσταση απόψεων με την ηγεσία του ΝΑΡ». Στο αποχαιρετιστήριο κείμενό του σημείωνε ότι θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στον Πριν, όχι πάντως σε κάθε έκδοση, και «στο βαθμό που η νέα διεύθυνση θα κρίνει τα άρθρα μου χρήσιμα».

Στην έκδοση αυτής της εβδομάδας το Πριν αποχαιρέτησε τον πρώην διευθυντή του με το πρωτοσέλιδο κείμενο, στο οποίο τον χαρακτήριζε «αντάρτη κόντρα στην κυρίαρχη άποψη στα ΜΜΕ». Το κείμενο του Πριν ακολουθεί: 

«Ο ασυμβίβαστος Γιώργος Δελαστίκ μάς αποχαιρέτησε με τη γνωστή  του αξιοπρέπεια και σεμνότητα. Έφυγε πολύ νωρίς. Όμως, το αποτύπωμα που άφησε είναι  βαθύ, ανεξίτηλο. Στη δημοσιογραφία, όπου χάραξε δρόμο σε ένα κακοτράχαλο και εχθρικό τοπίο, "εκπαίδευσε" μια ολόκληρη γενιά, ίδρυσε το Πριν και κράτησε το τιμόνι του για τα περισσότερα χρόνια, αφήνοντάς μας πολύτιμη κληρονομιά. Παρέμεινε πάντα ένας ανυπότακτος, ένας αντάρτης κόντρα στην κυρίαρχη άποψη στα ΜΜΕ. Συνέβαλε στο εγχείρημα του ΝΑΡ και στη διαρκή προσπάθεια να μείνει ζωντανή η κομμουνιστική απελευθέρωση. Αντίο σύντροφε "διευθυντή"».