Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020

Το Γαλλικό Πρακτορείο και η ελληνική μελαγχολία των Μέσων

Δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα –ιδιαιτέρως στην Ελλάδα της κρίσης– να παράγεις Ενημέρωση. Δύσκολο να κυνηγάς την επικαιρότητα με λίγα μέσα, με λίγα άτομα· ένα κυνήγι με παλιακές καραμπίνες. Η σύγκριση με όσους αποκαλούμε «προηγμένους» (που και αυτοί περνούν την κρίση τους) είναι συντριπτική· πονάει, ίσως δεν πρέπει να την κάνουμε –αλλά ενίοτε την επιχειρούμε, με δόση επαγγελματικού μαζοχισμού. Η συνάδελφος Κατερίνα Νικοπούλου επιχείρησε τη σύγκριση με λίγα λόγια. Το Γαλλικό Πρακτορείο (στο οποίο εργάζεται) για να καλύψει πολύπλευρα και πολυεπίπεδα τα γεγονότα της Μόριας ενεργοποίησε ολόκληρη δημοσιογραφική ομάδα –περίπου δέκα άτομα: ρεπόρτερ, φωτορεπόρτερ, τεχνικούς. Να πώς περιγράφει σε ανάρτησή της το απόγευμα του Σαββάτου στο fb:

«Δουλεύω από το πρωί σήμερα για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό το ξένο πρακτορείο λοιπόν, για να καλύψει τα γεγονότα στη Λέσβο, έχει στείλει στο νησί δύο δημοσιογράφους, δύο φωτογράφους, έναν videoman και έχει στην Αθήνα για μάζεμα και γράψιμο άλλους δύο ανθρώπους. Πού θέλω να καταλήξω; Όσοι δουλεύουν (και) σε ελληνικά Μέσα ξέρουν που θέλω να καταλήξω».

Σύμφωνοι, συγκρίνουμε πολλά με λίγα. Το Γαλλικό Πρακτορείο είναι μεγάλος ενημερωτικός οργανισμός, με τεράστιο αριθμό συνδρομητών, με παγκόσμια απήχηση και με κύρος βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του πλανήτη. Εμείς τι; Εμείς προχωράμε πολλές φορές με τον επαγγελματικό ηρωισμό λίγων και άλλοτε τα καταφέρνουμε, άλλοτε τα ψιλοκαταφέρνουμε και άλλοτε τα μπαλώνουμε.

Όμως, το χειρότερο δεν είναι η σύγκριση με ένα μεγάλο ενημερωτικό οργανισμό όπως το Γαλλικό Πρακτορείο. Ούτε το πόσο αξιολογήσαμε δημοσιογραφικά τη σοβαρότητα των γεγονότων στη Λέσβο. Το χειρότερο είναι η σύγκριση με το δικό μας «χθες»· με τη δημοσιογραφική ευρωστία που είχαμε και με τη συρρίκνωση που περνάμε παντού. Στις κυκλοφορίες, στην ποιότητα, στον αριθμό των εργαζομένων, στις  παλιές δυνατές αποστολές από τα κανάλια, στο κύρος –προπαντός στο κύρος.

Μελαγχολία…      

**Η σελίδα του Harddog στο facebook (για «Μου αρέσει», αν σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε») είναι εδώ