Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πόσα φύλλα κερδίζεις αν στον τίτλο βάλεις τη λέξη «Λεσβίες»;

Η δολοφονία ενός άνδρα από δύο γυναίκες –αφού τον υπνώτισαν– είναι άγριο γεγονός και δημοσιογραφικά «συναρπαστικό». Το συγκεκριμένο έχει  ένα σωρό εντυπωσιακές πτυχές για να το πιάσεις, από όσα έχουμε διαβάσει παλαιότερα στο Διαδίκτυο. Ότι του έκοψαν τα δάχτυλα για να του αποσπάσουν το κινητό, ότι χρησιμοποίησαν κομμένο δάχτυλο για να αποκτήσουν (με το δακτυλικό αποτύπωμα;) πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό, ότι κράτησαν για μέρες χέρια και πόδια και πέταξαν το ακρωτηριασμένο σώμα στη θάλασσα, ότι ενημέρωναν το προφίλ του στο facebook για να μη γίνει αντιληπτή η απουσία του. Θέλετε και άλλο; Υπάρχει: ότι οι φόνισσες ήταν ερωτικό ζευγάρι –το τελευταίο, δηλαδή, που μπορεί να ενδιαφέρει. Αλλά αυτό, το τελευταίο μέσα από όλα τα άλλα, αναδεικνύεται στο πρωτοσέλιδο και γίνεται βασικός τίτλος. 

Κατά τα άλλα το θέμα ΔΕΝ είναι ελληνικό (αν έτσι νομίσατε) και ούτε σημερινό. Έγινε στην Πορτογαλία πριν από περίπου έξι μήνες. Καλύφθηκε ευρύτατα από σάιτ στις αρχές του Απρίλη, όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα, και προφανώς τώρα ανακινήθηκε από την εισαγγελική έρευνα που έφερε νέα στοιχεία. Αλλά ως θέμα ήταν βολικό για πρωτοσέλιδο και προσφερόταν για βολικό χαρακτηρισμό. Δηλαδή πόσα περισσότερα φύλλα κερδίζεις αν στον γιγαντίτλο βάλεις τη λέξη «Λεσβίες» και όχι, ας πούμε, «Φόνισσες» ή, απλά «Γυναίκες»; 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι κατανοητή η αγωνία να «βγει θέμα», ιδιαίτερα από ειδικές εφημερίδες που πουλάνε κυρίως με το πρωτοσέλιδο. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την κάθε επιλογή και τον κάθε τρόπο.    

**Η σελίδα του Harddog στο facebook (για «Μου αρέσει», αν σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε») είναι εδώ