Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ήσουν ο δημοσιογράφος που πολλοί θα ήθελαν και λίγοι θα μπορούσαν να 'ναι

ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΜΕ, ΦΙΛΕ –  ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΕΝΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, κυρίως οι αθλητικοί συντάκτες, τίμησαν με πολλές αναρτήσεις στο fb τη μνήμη ενός άξιου από τους αξιότερους του χώρου. Ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος υπήρξε μια ιδιαίτερη μονάδα της δημοσιογραφίας. Τολμάμε να πούμε μοναδική στο είδος που επέλεξε να ακολουθήσει –δηλαδή της πολύπλευρης γνώσης (βαθιάς γνώσης και δεν εννοούμε μόνο την αθλητική), τον τρόπο που χρησιμοποίησε αυτήν τη γνώση, την αναλυτική σκέψη του, τη δημοκρατικότητα και τη μαχητικότητα όπως την
εκδήλωνε. Από τις πολλές δημοσιεύσεις συναδέλφων για τον Χρίστο (που κρατήθηκε μαχητικά, και δημιουργικά, στη ζωή παρά την πολυετή ταλαιπωρία με την υγεία του) δημοσιεύουμε πιο κάτω όσες υπέπεσαν στην αντίληψή μας –προφανώς θα υπάρχουν πολλές περισσότερες. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, δίνουν την εικόνα που εμείς, του χώρου, έχουμε για τον Χρίστο. Για τίτλο αυτής της εικόνας, επιλέξαμε το πολύ παραστατικό σύντομο κείμενο του Μανώλη Γρηγοράκη: «Ήσουν ο δημοσιογράφος που πολλοί θα ήθελαν και λίγοι θα μπορούσαν να είναι». Πολύ κοντά και η αναφορά του Ανδρέα Δημάτου: «Ήταν δύσκολο ακόμα και να σε πλησιάσουμε, φίλε»     

** Η δημοσιογραφία και κυρίως η αθλητική είναι ευγνώμων και υπόχρεη έναντι του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου. Η γενναιότητα, η ταπεινότητα και η πολύπλευρη μόρφωση μαζί με την εντιμότητα, την καθαρότητα του λόγου και την ευρύτητα πνεύματος, συναντήθηκαν σ΄αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. Ευτυχείς που συναντηθήκαμε Χρίστο, υποκλινόμαστε με αγάπη και σεβασμό.
Χάρης Ξύδης

**Το πάλεψε όσο δεν πήγαινε… σχεδόν είκοσι χρόνια… σπάνια ασθένεια που ο Χρίστος Χαραμπόπουλος την κοίταξε κατάματα όλα αυτά τα χρόνια… έφυγε από αυτή τη μάχη με ψηλά το κεφάλι… στα 58 του… καλό ταξίδι Τσάκα Τσούκα.
Χρήστος Σωτηρακόπουλος

** Μας έδωσε υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία, ανθρωπιά, ρομαντισμό, πολιτισμό, κουλτούρα, ενθάρρυνση, παρακίνηση. Κύριος, δάσκαλος, φίλος, υποστηρικτής. Πρότυπο σε όλα. Για όλα. Με ευχαριστεί πολύ που πολλοί του δώσαμε πίσω μερικά από όσα έδωσε. Που ήξερε ποιος ήταν και τι ήταν για εμάς τους επόμενους. Δεν τα γράφω επειδή δεν πρόλαβα να του τα πω, παρά μόνο για τους δικούς του, και για τους επόμενους, μήπως λειτουργήσουν τα λόγια ως ερέθισμα για να τον γνωρίσουν μέσα από αυτά που άφησε πίσω και να ευεργετηθούν κι αυτοί. Χρίστος Χαραλαμπόπουλος. Το πιο σπάνιο είδος ανθρώπου που γνωρίσαμε στην δημοσιογραφία. Τι τύχη ήταν!
Βασίλης Σαμπράκος

**Ο φίλος μου, ο σύντροφος μου, ο δημοσιογράφος, ο Χρίστος μας "έφυγε" σήμερα το πρωί από τον μάταιο τούτο κόσμο. Αντίο φίλε. Ξεκουράσου. Δώσε χαιρετισμούς στο Θάνο.
«Ας ήμουν κύμα σε ακτή να πάρω
αυτό που μου αναλογεί
Ας ήμουν ήλιος σε βροχή κι ας γεννιόμουν
σε λάθος εποχή
Ας ήμουν πλάσμα από πηλό για
να λιώσω και να ξαναπλαστώ
Ας ήμουν ποίημα και ωδή
ένας στίχο γεμάτος με οργή»
Μάκης Διόγος 

**Να είστε περήφανοι όλοι εσείς που τον γνωρίσατε, που σας αγάπησε, που σας έδωσε τις συμβουλές του, που σας άγγιξε με την ευαισθησία του, με τις γνώσεις του, με το χιούμορ του, με την ακεραιότητά του. Δεν γνωρίζω πού πάει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, αν εκεί θα βρει κι' άλλα καθάρματα, αλλά γνωρίζω ότι η απώλεια του δεν μπορεί να αποκατασταθεί, όσο μεγάλη κι' αν είναι η κληρονομιά του. Ευχαριστώ για όλα.
Μιχάλης Τσόχος

**Καλό ταξίδι Χριστάρα! Θα σε θυμόμαστε πάντα! Όχι μόνο επειδή υπήρξες πολύ καλός φίλος αλλά για τη σπάνια ποιότητά σου, που σε καθιστούσε πρότυπο για όλους εμάς. Ήταν, όμως, δύσκολο ακόμα και να σε πλησιάσουμε, φίλε!
Ανδρέας Δημάτος

**Αντίο Χρήστο. Ήσουν ο δημοσιογράφος που πολλοί θα ήθελαν και λίγοι θα μπορούσαν να είναι(*).
Μανώλης Γρηγοράκης

**Δε βλέπω και πολλούς από τη νέα γενιά -αλλά ούτε από τις προηγούμενες- να θέλουν να γίνουν αυτό το είδος δημοσιογράφου. Άσχετα αν μπορούν ή όχι.
Γιάννης Μπίλιος
(*)Σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του Μανώλη Γρηγοράκη

**Αν υπήρχαν ακόμα δύο σαν τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο στην αθλητική δημοσιογραφία, δύο όχι τρεις, θα ήμασταν το ρεπορτάζ με τους καλύτερα διαβασμένους και γενικά κατηρτισμένους δημοσιογράφους. Γνώσεις, καρδιά, ευπρέπεια, αξιοπρέπεια, ηρεμία, νηφαλιότητα, μεράκι και βασικά ουρανός καθαρός που αστραπές δεν φοβόταν. Κρατώ τις συζητήσεις μας, τα μαθήματα ζωής, το ύφος και το ήθος του. Ίσως να άξιζε μια έδρα στην αγαπημένη του Πάντειο για να σμιλεύει τα νέα παιδιά. Εις το επαναδείν γλυκέ μας Χρίστο.
Χριστίνα Αμερικάνου

**Έφυγε ο Χρίστος... Έφυγε ένας μαχητής της ζωής... Κι ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος, από αυτούς που όλο και σπανίζουν στις μέρες μας... Κι έτσι με το φευγιό του σαν να λιγοστεύουν απότομα το ήθος, η γνώση και η υψηλή ποιότητα στο κωλοσινάφι μας... Θα μας λείψεις ρε Χριστάρα... Κι εσύ και το μυαλό σου κι εκείνα τα ξεχωριστά γραπτά σου!...
Δημήτρης Βασιλόπουλος

**Αντί κατευοδίου στον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο που ανέβηκε στον ουρανό. Κι όπως θα λεγε ο ίδιος, αφιερωμένο σε όλους εκτός, φυσικά, των καθαρμάτων.
Γιώργος Λυκουρόπουλος
Η ανάρτηση συνοδεύεται με λινκ τού «Θα ανέβω στον ουρανό» (Ψαραντώνης, Χαΐνηδες)

**«Εμείς οι καταραμένοι δεν πεθαίνουμε ποτέ...» Φίλε, καλό ταξίδι. Εκεί στον «Παράδεισο FM» δίδαξέ τους Πνεύμα, Αξιοπρέπεια και Ηθος
Τάσος Επιτρόπου

**Στο καλό, ρε, Χρίστο. Σ' αυτή τη ζωή μόνο έδινες. Άξιζες πολλά, πήρες πολύ λίγα.
Αλκης Φιτσόπουλος

**Καλό παράδεισο φίλε Χρήστο. Θα μας λείψουν η κουλτούρα, η κοφτερή ματιά σου στα πράγματα και ο συγκροτημένος λόγος σου...
Βασίλης Σκουντής

**Σπάνιος χαρακτήρας, σπουδαίος δημοσιογράφος. Καλό ταξίδι Χρίστο Χαραλαμπόπουλε.
Δημήτρης Χριστοφιδέλης

**Ήταν άδικο και (δυστυχώς) έγινε πράξη.
Νίκος Σαρίδης
(Μαζί το λινκ της είδησης για τον θάνατο του Χρίστου)

**Καλό ταξίδι Χρίστο...
Αγγελος Μενδρινός

**Χίλια χρόνια μπροστά ήταν με ό,τι καταπιάστηκε. Ράδιο, αρθρογραφία, μετάφραση κ.α. Καλό ταξίδι...
Δημήτρης Χατζής

**Καλό ταξίδι Δάσκαλε. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την δημοσιογραφία. Από τους κορυφαίους όλων των εποχών, για το ήθος, την αξιοπρέπεια, την διάθεση να μοιραστεί τις γνώσεις του, την παιδεία του, την αγάπη του για το επάγγελμα. Καλό ταξίδι Κύριε Χρήστο.
Μύρωνας Καλογεράκης

**Τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο τον γνώρισα ελάχιστα, σε μαθήματα που μας έκανε, στο ΚΑΡ. Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω καλύτερα, αλλά νιώθω, όπως οι περισσότεροι, πως έφυγε ένας δικός μας άνθρωπος. Οι εκπομπές του, τα βιβλία, τα κείμενά του σε έκαναν να τον θεωρείς τέτοιο. Δάσκαλος στη δημοσιογραφία, παράδειγμα στη ζωή. Μεγάλη απώλεια.
Κ. Γιαννούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG:

Αργύρης Παγαρτάνης: Μαγιακόφσκι σε αθλητικό ραδιόφωνο; Η αθλητική δημοσιογραφία χρωστάει μια βαθιά υπόκλιση στον Χρίστο Χαραλαμπόπουλο