Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Η Δημοκρατία οφείλει στον Παύλο

Υπήρχαν πολλές βεβαιότητες ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια συμμορία εγκληματιών· όχι με ενδείξεις, με αποδείξεις. Αλλά δεν έφταναν για να φθείρουν το τέρας που είχε αναδυθεί από τον βυθό τού φασισμού στην Ελλάδα –και αυτό φάνηκε με τα εκλογικά της άλματα. Όμως, η 18η Σεπτεμβρίου 2013 ήταν η αρχή του τέλους για το μόρφωμα. Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα προκάλεσε το καταλυτικό ρήγμα που οδήγησε στο γκρέμισμα. Πριν από επτά χρόνια, τέτοιες μέρες, γράφαμε εδώ, στο μπλογκ:

«Ο Παύλος Φύσσσας έγινε χωρίς να το θέλει ήρωας. Με τον θάνατό του έσπρωξε τα γεγονότα, υποχρέωσε τους μηχανισμούς να αφυπνιστούν και να κινηθούν για να καθαρίσει το σκοτεινό τοπίο. Αν κάτι αλλάξει, η Δημοκρατία θα του οφείλει πολλά. Και η Ιστορία θα του δώσει τη θέση που του αξίζει. Πιο σωστά: τη θέση στην  Ιστορία την έχει πάρει, έτσι κι αλλιώς». 

Τίτλος εκείνου του κειμένου ήταν «Η Δημοκρατία θα του χρωστάει, αν...». Αν, δηλαδή, κάτι άλλαζε. Η διάλυση της Χρυσής Αυγής ήταν μια μεγάλη αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. 

Δείτε εδώ εκείνο το δημοσίευμα, μαζί με την περιγραφή των δραματικών τελευταίων στιγμών τού Παύλου από την αστυνομικό Αγγελική Λεγάτου.

**Η σελίδα του Harddog στο facebook (για «Μου αρέσει», αν σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε») είναι εδώ