Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

«Η Αμερική μας πρόδωσε»

ΕΠΤΑ ΠΡΩΤΟΣΈΛΙΔΑ ΜΙΑΣ ΜΑΤΩΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ήταν αναμενόμενο για πολλούς. Οι Τούρκοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την συγκυρία. Στις ΗΠΑ ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε παραιτηθεί υπό το βάρος του σκανδάλου Γουότεργκειτ, τον είχε διαδεχτεί ο Τζέραλντ Φορντ που δεν φημιζόταν για την εξυπνάδα του, πολύ περισσότερο για την πολιτική του κρίση. Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε φοιτητή στο Πανεπιστήμιο που δίδασκε τον
Μπουλέν Ετσεβίτ, τον Τούρκο πρωθυπουργό κι εκτός αυτού ήταν της άποψης ότι οι Τουρκοκύπριοι έπρεπε να έχουν πολύ περισσότερο από το 2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρούσε , ακόμα, ότι η Βρετανική κυβέρνηση ακολουθούσε φιλελληνική πολιτική. Δεν είναι περίεργο που την παραμονή του δεύτερου Αττίλα, ουσιαστικά οι Αμερικανοί, δίνουν το «πράσινο φως».

Κι η Ελλάδα; Η Κύπρος; Καλά καλά δεν μπορούσαν να τακτοποιήσουν τα του… οίκου τους, θα μπορούσαν να πολεμήσουν; Μόλις στις δύο μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει κι είχε πετύχει με πολύ κόπο να φύγουν από την Αττική τα τανκς και να πάνε στα σύνορα. Οι αρχηγοί των τριών όπλων ήταν επιφυλακτικοί. Δεν ήξεραν εάν υπάκουαν οι αξιωματικοί τους!

Η εισβολή άρχισε τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Οι πρωινές εκδόσεις δεν είχαν την είδηση, οι περισσότερες απογευματινές την πρόλαβαν σε έκτακτες εκδόσεις.

**Απόσπασμα από θέμα του pasatempo.wordpres.com για την επέτειο που ξημερώνει. Συνοδεύεται από πρωτοσέλιδα της εποχής που καταγράφουν την Ιστορία. Δείτε τα εδώ τη συνέχεια του κειμένου και τις πρώτες σελίδες επτά εφημερίδων, σε μία από τις οποίες, σε εκείνη της Αθηναϊκής, διαβάζουμε στον υπέρτιτλο για τη στάση της Αμερικής: «Μας πρόδωσε, θέλει διχοτόμηση» έγραφε η εφημερίδα του Γιάννη Παπαγεωργίου.