Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Στον μοχθηρό κόσμο που ζούμε -που ανέκαθεν ζούσαμε- δεν έχεις ελπίδα να αλλάξεις μυαλά σε κανέναν

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΛΕΥΑΣΜΟΥ, ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ «ΜΑΣΚΟΜΑΧΩΝ»

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα άρθρα (και είναι πολλά) που έχουμε διαβάσει για τη «Μάχη της Μάσκας». Είναι απόλυτος στην αναγκαιότητα της χρήσης της και ζητάει την επιβολή εφαρμογής του μέτρου από την ηγεσία. «Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να τους επιβάλλει (τους νόμους) ή να εγγυάται την επιβολή τους. Η κοινωνία να συμμορφώνεται προς αυτούς», αναφέρει. To κείμενο του
συγγραφέα, που δημοσιεύεται στο capital.gr, είναι ισορροπημένο. Πέρα από τις ξεκάθαρες θέσεις του για τη χρήση της μάσκας, αναφέρεται και στα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν οι επιθέσεις τών «υπέρ», οι οποίοι προσπαθούν να (επι)πλήξουν τους αντιφρονούντες: «Χλευάζοντας τους μασκομάχους, αποκαλώντας τους συλλήβδην ηλίθιους, εχθρούς και ντροπές του πολιτισμού, δεν καταφέρνουν παρά να τους συσπειρώσουν. Να τους μουλαρώσουν. Ο κάθε μασκολάτρης χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σπεύδει να καταγράψει ένα τουλάχιστον περιστατικό (αληθινό ή επινοημένο) κατά το οποίο ταπείνωσε κάποιον δυστυχή μασκομάχο. Οι ομοϊδεάτες του τον επευφημούν κι εκείνος κορδώνεται, πείθεται για την υψηλή ευφυΐα του», γράφει.

Μεταφέρουμε εδώ μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το άρθρο του Χρήστου Χωμενίδη:
     
** «Σε οποιαδήποτε συγκροτημένη πολιτεία, και στην πιο φιλελεύθερη ακόμα δημοκρατία, οι νόμοι έχουν αναγκαστική ισχύ (…) Φαντάζεστε πριν εφαρμόσει τον κάθε νόμο ο κάθε αρμόδιος υπάλληλος να ήταν υποχρεωμένος να πείθει τον κάθε πολίτη σχετικά με την αναγκαιότητα ή τη σκοπιμότητά του; Να σάς τσακώνει, για παράδειγμα, ο τροχαίος κι εσείς να παραδέχεστε μεν πως τρέχατε με εκατόν ογδόντα πλην να τού υμνείτε την ηδονή της ταχύτητας; Να του εξηγείτε ότι σανιδώνοντας το γκάζι αισθάνεσθε ζωντανός; Να του επαναλαμβάνετε ρυθμικά το "Live Fast, Die Young”; Κι εκείνος να σάς παίρνει με το μαλακό, με παροιμίες όπως "σπεύδε βραδέως", με μύθους όπως τού λαγού και της χελώνας; Και ενώ κουβεντιάζετε στην άκρη της εθνικής οδού, να μαζεύονται κι άλλοι, περαστικοί, να σχηματίζεται πηγαδάκι, κάποιοι να παίρνουν το μέρος του τροχαίου, κάποιοι άλλοι να υποστηρίζουν εσάς; Μόνο στις ταινίες των Μόντυ Πάιθον συμβαίνουν τέτοια. Και όμως...»

**«Εάν παρ’ελπίδα κάποιο ποσοστό γονέων, μικρότερο ή μεγαλύτερο, διεκήρυσσε την άρνησή του να συμμορφωθεί, πρόβλημά του. "Μαθητής χωρίς μάσκα δεν γίνεται δεκτός στην τάξη" θα όφειλε να δηλώσει κοφτά η αρμόδια υπουργός. Να καταστήσει δε υπεύθυνους, επί ποινή, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων».

**«Έτσι διαμορφώνεις ως ηγεσία το κλίμα στην κοινωνία. Με στέρεα πεποίθηση. Αδιαφορώντας για το κόστος. Στοιχηματίζω δε πως όχι απλώς δεν θα υφίστασο φθορά αλλά θα είχες και πολιτικό κέρδος. Η ηγεσία -φευ!- αντανακλά την κοινωνία. Νοιώθει αναγκασμένη να εναρμονίζεται μαζί της. Και η κοινωνία -όχι αποκλειστικά στην Ελλάδα, απανταχού τού ανεπτυγμένου τουλάχιστον κόσμου- μοιάζει να έχει χάσει τον μπούσουλα».

**«Οι μασκομάχοι εξεγείρονται προβάλλοντας τα πιο ευτράπελα επιχειρήματα, πιστοί στη μακρά παράδοση των οπαδών της επίπεδης γης, των αρνητών του ηλιοκεντρικού συστήματος, των κυνηγών μαγισσών. Τού καθ’ημάς ψευτοκαλόγερου Παπουλάκου, ο οποίος εν έτει 1850 ξεσήκωσε τη μισή Πελοπόννησο με πύρινα κηρύγματα εναντίον της Μεγάλης Βρεττανίας από ένα τυπογραφικό λάθος. Στο ευαγγέλιο που κράδαινε, στη φράση "άγγελοι του σκότους" είχε παραλειφθεί το γράμμα έψιλον. Πώς να μην ξιφουλκήσει συνεπώς ο Παπουλάκος κατά των "άγγλων του σκότους"; Πώς να μην ξιφουλκούν σήμερα οι πολέμιοι της μάσκας αντιμετωπίζοντας ένα νεφέλωμα από έννοιες πρωτόγνωρες, καινοτομίες δυσάρεστες, πρόσωπα που η διεθνής ισχύς τους τα καθιστά αυτόχρημα ύποπτα; Ο κορονοϊός, τα αντισώματα, το 5G, ο Μπιλ Γκέιτζ… ».

** «Οι μασκολάτρες -λυπάμαι που το λέω- δεν προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες. Ούτε που του περνάει από τον νου πως η συναισθηματική του νοημοσύνη αποδεικνύεται στα τάρταρα… Η κάθε διασημότης ή ανθυποδιασημότης διεξάγει την προσωπική της βιντεοσκοπημένη εκστρατεία υπέρ της μάσκας. Δίχως να υποψιάζεται ότι στον μοχθηρό κόσμο που ζούμε -που ανέκαθεν ζούσαμε- δεν έχει ελπίδα να αλλάξει μυαλά σε κανέναν. Θα κατηγορηθεί απλώς από τους μασκομάχους ότι -στρατευόμενος δήθεν υπέρ της δημόσιας υγείας- επιδιώκει την προσωπική προβολή».

**«Δεν μπορεί ένας βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, ο τουρισμός, να έχει φέτος καταρρεύσει. Δεν μπορεί για την πλειονότητα (για όσους τουλάχιστον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα) ο χειμώνας να προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Δεν μπορεί θεμελιώδεις τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας -η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η εστίαση- να βρίσκονται επί ξηρού ακμής. Και οι Έλληνες να τυρβάζουν για ένα πανάκι με δυο λαστιχάκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Χ. Χωμενίδη, που έχει τίτλο «Μασκομαχίες», στο capital.gr 
(Η φωτογραφία που εικονογραφεί το θέμα στο δικό μας μπλογκ είναι του Ανδρέα Σιμόπουλου. Δημοσιεύτηκε, μαζί με πολλές άλλες και με συνέντευξη του συγγραφέα, στο popaganda.gr)

**Η σελίδα του Harddog στο facebook (για «Μου αρέσει», αν σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε») είναι εδώ.