Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020

Αδέρφια, χάσαμε!

Οι «Απέναντι» γυρίζουν το παιχνίδι. Οι πρώτες λίγες φωνές κατά του φόβου και των μέτρων για το κορωνοϊό έγιναν μαζικές, οργανώθηκαν σε ομάδες, εξελίχθηκαν παγκοσμίως σε εν δυνάμει κίνημα –πλησιάζουν τα όρια της ιδεολογίας που κάνει σθεναρή αντίσταση! Και εκεί φαίνεται να χάνεται το ματσάκι. Επειδή, βέβαια, έγιναν κατά συρροή λάθη από αυτούς που διαχειρίστηκαν την αντίσταση κατά της πανδημίας, στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και επειδή η πειθώ δημοφιλών ονομάτων, όπως του Παπαδόπουλου και της Σταυροπούλου στα καθ' ημάς, ή του Τομ Χανκς και της Τζένιφερ
Άνιστον απέξω, αποδείχτηκε άσπορη. Αντίθετα  με τη σφοδρή δύναμη των σόσιαλ μίντια, όπου κάθε είδους σπόρος, κάποιες φορές χρήσιμος, κάποιες ανόητος, κάποιες επικίνδυνος, βρίσκει γόνιμα εδάφη για  να φυτρώσει: άλλοτε χρήσιμα, άλλοτε ανόητα, άλλοτε επικίνδυνα.

Εν κατακλείδι, θα αντιστρέψω την επίκληση του αντ-μασκ (και γενικώς αντι- στα θέματα κορωνοϊού) ποδοσφαιριστή  τού Πανδραμαϊκού που απευθύνθηκε στους άλλοτε ομοϊδεάτες του για  να τους ενημερώσει ότι προσβλήθηκε από τον ιό και θέλει τώρα να τους νουθετήσει. Ο νεαρός άρχισε το μήνυμά του στο instagram με το «Αδέρφια μου συνωμοσιολόγοι», και  μετά έριξε και αυτός τον άσπορο σπόρο του.

Καιρός να το παραδεχτούμε και εμείς, οι «Απέναντι» στους «Απέναντι»: «Αδέρφια, χάσαμε!» Δύσκολα το κύμα των προσβεβλημένων, των διασωληνωμένων και των θανάτων θα ανακοπεί όταν υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (οργανωμένων ακόμα και σε διαδικτυακές ομάδες με την ονομασία «Κανένα παιδί με μάσκα στο Σχολείο») που στόμα με στόμα με στόμα, ανάρτηση με ανάρτηση, πόρτα με πόρτα, κάνουν δουλειά. Και μαζί, κάνουν σκόνη κάθε προσπάθεια αποτροπής και ενημέρωσης. Ακόμα και αν στοιχίζει είκοσι εκατομμύρια.