Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

Κλέφτης χειρογράφων (και ο Τύπος που ξεπερνούσε τον Αλ Καπόνε!)

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ – Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΜΙΑ ΕΞΟΧΙΚΗ ΟΙΚΙΑ «ΚΤΗΘΕΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ»

Ο φόβος για τα «προδοτικά στόματα» που διέρρεαν θέματα σε άλλα έντυπα, ήταν ιδιαίτερα έντονος παλιότερα στις εφημερίδες. Η διαρροή αφορούσε αποκλειστικότητες, αλλά και δευτερεύουσας σημασίας πληροφορίες. Υπάρχει όμως μια ιστορική περίπτωση, σε καυτή πολιτική περίοδο, κατά την οποία ολόκληρα χειρόγραφα –και όχι απλώς μια είδηση–  βγήκαν
εκτός τυπογραφείου για να παραδοθούν σε αντίπαλη έκδοση, που είχε συγκεκριμένη (αμερικανόφιλη) πολιτική στήριξη. Το ποιος έκλεψε τα χειρόγραφα για να αποκαλυφθεί ο συντάκτης τους, θα το βρείτε στο pasatempo.wordpress.com, που παρουσιάζει ένα ακόμα ενδιαφέρον αρχειακό θέμα.

Όμως, κατά τη γνώμη μας, ενδιαφέρον (ίσως και μεγαλύτερο) έχει όχι μόνο η κλοπή χειρογράφων (που δημοσιεύτηκαν φωτοτυπημένα σε αντίπαλο φύλλο), αλλά η απάντηση του θιγόμενου δημοσιογράφου. Το μπλοκ Πασατέμπος, του Άγγελου Μενδρινού, δημοσιεύει αυτούσιο το άρθρο-απάντηση, στο οποίο υπάρχουν σημεία που ξεχωρίζουν. Ένα από αυτά δείχνει ότι η δημοσιογραφία ουδέποτε ήταν άμεμπτος και άμωμος. «Δεν πρόκειται να εκπλαγώ ή να αγανακτήσω δια τη εσκεμμένην διαστροφήν. Εισήχθησαν ατυχώς εις την δημοσιογραφίαν ήθη, δια τα οποία θα ησχύνετο και ο αείμνηστος Αλ Καπόνε», γράφει.

Σε άλλο σημείο, ο αρθρογράφος, ο Ν.Α. Βεντήρης, αναφέρει ότι για να εκδώσει μια εφημερίδα την οποία αργότερα πούλησε (και έκτοτε αρθρογραφούσε σε αυτήν ανωνύμως επειδή «έμεινα άνεργος, έπρεπε εργασθώ») αναγκάστηκε να πουλήσει μια εξοχική οικία «κτηθείσαν με τον ιδρώτα πολλών ετών».

Άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε, είναι ότι ο Ν.Α. Βεντήρης, απολογούμενος επειδή έγραφε στην άλλοτε εφημερίδα του μολονότι είχε αλλάξει την πολιτική της, ανέφερε ότι το έκανε διότι «ήμην και παραμένω επαγγελματίας δημοσιογράφος, αποζών εκ της εργασίας μου», ενώ «και άλλοι συνάδελφοι, κατ’ έθος και καθιερωμένην δημοσιογραφικήν δεοντολογίαν, εργάζονται εις αντιφρονούσας εφημερίδας».

Και μόνο για αυτό το άρθρο (αλλά και για όλα τα άλλα στοιχεία) αξίζει να επισκεφθείτε το Πασατέμπος (δείτε εδώ).