Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

«Ήμουν ένας μικρός Ινδιάνος που δεν γνώριζε τους κανόνες»

Ο πρώτος μεγάλος αθλητής είχε ένα ελάττωμα. Δεν ήταν λευκός, ούτε καν μαύρος! Για 25 δολάρια θεωρήθηκε επαγγελματίας και του αφαιρέθηκαν τα χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Στις 27 Ιανουαρίου 1913 η αθλητική οικογένεια διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα». Στο εδώλιο του κατηγορούμενου ήταν ο μέχρι πριν λίγους μήνες ήρωας Τζιμ Θορπ. Ο πρώτος πραγματικά μεγάλος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε αφήσει άφωνο τον κόσμο με τις
επιδόσεις του στη Στοκχόλμη το καλοκαίρι του 1912. Είχε νικήσει με ελάχιστη προετοιμασία το πένταθλο και το δέκαθλο τα δύο επίπονα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού. Μοναδική κατηγορία τα 25 δολάρια που είχε πάρει για να παίξει αμερικάνικο ποδόσφαιρο με την ομάδα του κολεγίου του πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς.

«Ελπίζω να με συγχωρήσετε. Ήμουν ένας μικρός Ινδιάνος που δεν γνώριζε τους κανόνες» είπε με την αφέλεια του χωριάτη ο Θορπ στους δικαστές του που όμως δεν συγκινήθηκαν. Η ετυμηγορία τους ήταν καταπέλτης. Ο ήρωας γκρεμιζόταν από το βάθρο του. Αφαιρέθηκαν τα μετάλλιά του και δεν αναγνωρίστηκαν τα ρεκόρ. Προς τιμήν τους οι δεύτεροι των αγωνισμάτων αρνήθηκαν να παραλάβουν τα δικά του χρυσά μετάλλια. Ο «μικρός Ινδιάνος» είχε νικηθεί από τους «κακούς καουμπόι».

** Διαβάστε εδώ, στο pasatempo.wordpress.com, τη συνέχεια για τον άνθρωπο του οποίου το ινδιάνικο όνομα ήταν «Η διαδρομή που φωτίζει το δρόμο προς το σπίτι που ψάχνουμε».