Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020

Γνωρίζουν και φοβούνται, παρά τις χαμογελαστές διαβεβαιώσεις*

{...) Έχει ήδη ειπωθεί πως η Ελλάδα διεκδικεί ένα καλό κομμάτι από την τουριστόπιτα, πολύ μικρότερη φέτος. Και το διεκδικεί ενισχύοντας το δέλεαρ της ιστορίας και της γεωγραφίας της, με τη σαγήνη τής πολύ καλής αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας από την πολιτεία και τους πολίτες. Η σμίκρυνση των προσδοκιών αποτυπώνεται και στα σλόγκαν που προκρίθηκαν. Με
το «Greek summer is a state of mind» η Ελλάδα αυτοπροσδιορίζεται ως τρίμηνος τουριστικός προορισμός, ακυρώνει δηλαδή την ίδια της την προσπάθεια να εγγραφεί στις προτιμήσεις των ξένων ως αγαθό τεσσάρων εποχών. Με το νέο σλόγκαν της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «Enjoy your stay and stay safe», για χάρη ενός λογοπαίγνιου η χώρα υποβιβάζεται σε απλή διαμονή «stay». Ούτε «state of mind» πια ούτε «ζήσε τον μύθο σου».
Άγχος και φόβο υποδηλώνουν όλα αυτά. Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι ένα στα τρία κρούσματα είναι εισαγόμενο, ότι στη βαλκανική γειτονιά μας ο ιός είναι αμάχητος και ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί σοβαρότατα, δεδομένου ότι τα ράντζα επέστρεψαν ακόμα και σε νοσοκομεία αναφοράς, όπως το «Αττικόν». Γνωρίζουν και φοβούνται, παρά τις χαμογελαστές διαβεβαιώσεις.

* Απόσπασμα από το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα στη σημερινή «Καθημερινή». Τίτλος του, «Το άγχος της τουριστικής επανεκκίνησης».