Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Πάλι (επι)κριτική η Καθημερινή

Για μια ακόμα η φορά η Καθημερινή στέκεται με αυστηρότητα απέναντι στην Κυβέρνηση –τώρα σε ρεπορτάζ, τις πρόσφατες προηγούμενες με άρθρα της (δείτε εδώ σχετικό θέμα στους Zoornalistas). Με τίτλο «Οι αστοχίες στα μέτρα στήριξης της
απασχόλησης» κάνει λόγο για «ανοικτά μέτωπα, παραλείψεις και νομικά κενά στα μέτρα που εσπευσμένα έλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Οι αναφορές της εφημερίδας είναι για τον μειωμένο χρόνο εργασίας στη βιομηχανία, η οποία –όπως τονίζουν επιχειρηματίες σύφωνα με την «Κ»– «δεν μπορεί και δεν πρέπει να τεθεί εκτός των βασικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στο σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μετά την πανδημία».

Κατά την Καθημερινή, οι ίδιοι επιχειρηματίες που της μίλησαν «υπογραμμίζουν πως για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως όμως στις βιομηχανίες και όσους γενικά δουλεύουν με το σύστημα των βαρδιών, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης της μείωσης του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο του ‘‘Συν-Εργασία’’ ανά μήνα αντί της εβδομάδας που αναφέρει ο σχετικός ν. 4690/2020 αλλά και η ΚΥΑ, ώστε ο συνολικός χρόνος εντός εκάστου μηνός να είναι κατ’ ελάχιστον το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης. Και αυτό, γιατί στις βιομηχανίες που λειτουργούν με βάρδιες, δεν είναι δυνατόν να γίνει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται η παραγωγή στο μέσον του οκταώρου προκειμένου να γίνει αλλαγή βάρδιας».

Στο ρεπορτάζ, που υπογράφει η Ρένα Σαλούρου, αναφέρεται ότι «Αυτό που στην ουσία επισημαίνουν οι επιχειρήσεις είναι ότι το υπουργείο Εργασίας οφείλει να διευκρινίσει άμεσα εάν το 50% του χρόνου εργασίας δεν αφορά κάθε μεμονωμένη εβδομάδα, αλλά τον μέσο εβδομαδιαίο χρόνο στη διάρκεια του μήνα εφαρμογής, ή ακόμη και του 15νθήμερου εφαρμογής 15/6-30/6».

** Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ