Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020

Η τελευταία έκδοση...

Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ

Με τίτλο «The End» και συνοδευτικούς υπότιτλους «Τίτλοι τέλους...», «Αυτό είναι το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας όλων των Παναθηναϊκών». «Παναθηναϊκέ μου, αντίο και καλή τύχη - Δημήτρης Γιαννακόπουλος 12/06/2020» κυκλοφόρησε η υπ' αριθμόν 3957 έκδοση της Πράσινης που είναι και η τελευταία της έντυπης ζωής της. Η Πράσινη υπήρξε, κατά βάση, δημιούργημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και όχι του Παύλου ή του Θανάση. Οι τελευταίοι, πάντως, είχαν κατά νου την απόκτηση μιας αθλητικής εφημερίδας «παναθηναϊκής απόχρωσης», αλλά ουδέποτε προχώρησαν ουσιαστικά στην
πραγματοποίηση της σκέψης τους, κάτι τελικά που έκανε ο Δημήτρης. Επί ημερών Κλεομένη Γεωργαλά (δηλαδή πριν από την αλλαγή ιδιοκτησίας της εφημερίδας) έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για την αγορά της Αθλητικής Ηχούς, της οποίας είχαν αρχίσει τα «δύσκολα χρόνια», αλλά η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε τότε, ήταν ότι οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έκαναν πίσω όταν είδαν το μέγεθος των χρεών σε Ταμεία, πιστωτές (δημοσιογραφικό χαρτί κ.λπ.) και όπου αλλού.

Ανακοινώθηκε ξαφνικά, αλλά το περίμεναν…

Η ανακοίνωση της διακοπής της έκδοσης έγινε στο προσωπικό (που είχε ειδοποιηθεί να προσέλθει νωρίτερα) τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής από δύο στελέχη των επιχειρήσεων του εκδοτικού Ομίλου Γιαννακόπουλου, που παλιότερα είχαν θητεύσει σε επιτελικές θέσεις τής Πράσινης: του Γιώργου Μητροφάνη (σήμερα Διευθυντής Media στην DPG Digital)  και του Παναγιώτη Μπόμη. Οι δύο ενημέρωσαν το προσωπικό ότι θα απορροφηθεί στις άλλες εκδοτικές δραστηριότητες του Ομίλου, τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, αλλά είναι άγνωστο αν το ίδιο συμβεί με την ολιγομελή ομάδα των τεχνικών.

Η αναστολή έκδοσης της Πράσινης επιθανολογείτο από τους εργαζόμενους, όχι μόνο –ούτε κυρίως– λόγω της χαμηλής της κυκλοφορίας, αλλά εξαιτίας της αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο, πριν από τις εξελίξεις στην ΚΑΕ, γινόταν λόγος για τις καλοκαιρινές άδειες, κάτι που δείχνει ότι το «κλείσιμο» της εφημερίδας δεν αναμενόταν να έρθει  άμεσα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα κυκλοφοριών που έχει ανακοινωθεί από το πρακτορείο διανομής Τύπου, το Άργος, η Πράσινη πούλησε την προπερασμένη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 460 φύλλα.

Η αρχή 

Η Πράσινη κυκλοφόρησε Μάρτη του 2007 με επικεφαλής στην ταυτότητά της τον Βαγγέλη Ζορμπά, που ήταν Διευθυντής πιο πριν στην Ηχώ. Μαζί του είχαν αποχωρήσει  τότε από την ιστορική εφημερίδα, προκειμένου να εργαστούν στη νέα (φιλο)παναθηναϊκή έκδοση, οι Πανορμίτης Κωνσταντινίδης (υπήρξε συν-Διευθυντής Σύνταξης που αποχώρησε), Νίκος Συρίγος (Διευθυντής Σύνταξης έως το τελευταίο φύλλο) και Γιάννης Πάλλας (αρχισυντάκτης, επίσης έως σήμερα)

Οι μειώσεις προσωπικού

Στο διάστημα της λειτουργίας της Πράσινης έγιναν (όπως γενικά στον Τύπο) αρκετές περιστολές δαπανών και μειώσεις προσωπικού. Η τελευταία μεγάλη «έξοδος» καταγράφεται πριν από τρία περίπου χρόνια, όχι με απευθείας απολύσεις, αλλά με εθελουσία αποχώρηση και αποζημιώσεις.